ATENTATUL de la Benghazi - Raport: Atacul asupra consulatului american putea fi evitat

Atacul împotriva consulatului Statelor Unite din Benghazi, soldat la 11 septembrie 2012 cu moartea ambasadorului Chris Stevens şi a altor trei americani, putea fi evitat, dacă măsurile de securitate ar fi fost consolidate, potrivit unui raport de anchetă al Senatului american.

1411 afișări
Imaginea articolului ATENTATUL de la Benghazi - Raport: Atacul asupra consulatului american putea fi evitat

ATENTATUL de la Benghazi - Raport: Atacul asupra consulatului american putea fi evitat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Anchetatorii din cadrul Comitetului pentru Informaţii din Senatul american au realizat zeci de interviuri şi audieri cu persoanele care au supravieţuit în urma dublului atentat de la Benghazi, în estul Libiei, în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

Atentatul provocase un scandal politic în Statele Unite, republicanii acuzând administraţia preşedintelui american Barack Obama că a încercat să disimuleze caracterul terorist al atacului.

Raportul de anchetă, publicat miercuri, relevă faptul că Departamentul de Stat american nu a reacţionat într-un mod suficient de bine la avertismentele privind deterioratea climatului de securitate în estul Libiei.

"Departamentul de Stat (american) ar fi putut să consolideze măsurile de securitate la Benghazi, luând în considerare că situaţia securităţii în regiune s-a deteriorat, iar serviciile de informarţii au raportat atacuri împotriva occidentalilor la Benghazi, inclusiv două incidente împotriva misiunii (diplomatice), la 6 aprilie şi 6 iunie 2012", apreciază raportul.

Administraţia lui Obama pare să accepte raportul, purtătorul de cuvânt al Casei Albe afirmând că documentul "reafirmă în mare parte" concluziile formulate, în decembrie 2012, într-un raport de anchetă al Departamentului de Stat.

"Administraţia (lui Obama) se concentrează pe două elemente: judecarea persoanelor responsabile de moartea a patru americani şi luarea măsurilor necesare pentru ameliorarea securităţii în clădirile vulnerabile", a declarat purtătorul de cuvânt Jay Carney.

De asemenea, raportul clarifică circumstanţele confuziei care a marcat primele declaraţii ale administraţiei lui Obama în primele zile după atac. Potrivit Comitetului, analiştii din cadrul serviciilor de informaţii nu dispuneau de "informaţii suficiente sau declaraţii ale martorilor pentru a confirma aserţiunea" potrivit căreia, în jurul clădirii, înainte de atac, au fost prezenţi manifestanţi.

Departamentul de Stat american a subliniat, miercuri, că totuşi era dificil să determine exact ce ar fi putut să împiedice acest atac.

"Nu dispuneam de informaţii relevante care să arate că o ameninţare, un atac era iminent", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.

Publicarea acestui raport ar trebui să alimenteze polemicile privind responsabilitatea administraţiei lui Obama şi a Departamentului de Stat american, condus în acea perioadă de Hillary Clinton. Până în prezent, autorii acestui atac, deşi identificaţi, nu au fost interpelaţi de autorităţile libiene sau americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici