Aurescu: Acţiunile Rusiei în Siria au impact negativ privind radicalizarea mişcării teroriste

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, că intervenţia militară a Federaţiei Ruse în Siria are impact negativ în ceea ce priveşte radicalizarea teroristă în regiune, afectarea opoziţiei moderate şi în plan umanitar.

712 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Acţiunile Rusiei în Siria au impact negativ privind radicalizarea mişcării teroriste

Aurescu: Acţiunile Rusiei în Siria au impact negativ privind radicalizarea mişcării teroriste

Bogdan Aurescu a precizat, în cadrul reuniunii, că obiectivul combaterii Daesh şi a grupărilor afiliate Al Qaida presupune o acţiune coordonată a comunităţii internaţionale, iar "acest obiectiv este o oportunitate pe care Rusia trebuie să o valorifice şi nu să o utilizeze pentru propria agendă geostrategică", informează MAE, printr-un comunicat de presă. În acelaşi timp, potrivit sursei citate, Aurescu a subliniat că implicarea rusă în Siria şi efectele sale nu trebuie să distragă atenţia de la situaţia din Ucraina.

"Ministrul Afacerilor Externe a reiterat preocuparea faţă de acţiunile Rusiei, arătând că acestea au un impact negativ în ceea ce priveşte radicalizarea teroristă în regiune, afectarea opoziţiei moderate şi în planul efectelor umanitare", se arată în comunicat.

De asemenea, Aurescu a reafirmat că partea română este gata să se implice în facilitarea dialogului politic pentru rezolvarea crizei, incluisv prin intermediul ambasadei de la Damasc, în condiţiile în care România este singurul stat UE care mai are ambasadă în Siria.

"Doar un proces politic de negociere poate asigura o soluţie durabilă pentru criza siriană. România este gata să se implice activ în facilitarea dialogului, inclusiv prin folosirea ambasadei noastre la Damasc, care este funcţională. Ţara noastră sprijină activitatea şi planul Emisarului Special al ONU, Staffan de Mistura, pentru soluţionarea conflictului sirian (...). Este îngrijorător că, din cauza acţiunilor Rusiei, opoziţia moderată a arătat recent că nu doreşte să participe la activitatea grupurilor de lucru înainte de încetarea intervenţiei ruse în Siria", se mai arată în comunicat.

Regimul Bashar al-Assad, aflat la conducere în Siria, trebuie să plece, "mai devreme sau mai târziu", au transmis miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, îndemnând Moscova să participe la eventuala tranziţie politică din Siria, relatează site-ul publicaţiei EUObserver.

"Nu poate exista pace durabilă în Siria cu actualii lideri. Regimul Bashar al-Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cele 250.000 de decese survenite în cadrul conflictului şi pentru milioanele de persoane care şi-au părăsit locuinţele", subliniază Consiliul UE.

"Atacurile recente ale armatei ruse, care merg dincolo de Daesh (n.red. - organizaţia teroristă Stat Islamic) şi de alte grupări teroriste desemnate de ONU, vizând inclusiv opoziţia moderată, sunt de o îngijorare profundă şi trebuie să înceteze imediat", transmite Uniunea Europeană. "Actuala escaladare militară riscă să prelungească acest conflict, subminând un proces politic, agravând situaţia umanitară şi intesificând radicalizarea", adaugă comunicatul de presă

Consiliul UE cere Rusiei să îşi folosească influenţa asupra lui Bashar al-Assad pentru a "face presiuni în scopul reducerii violenţei" împotriva civilor şi să "încurajeze rolul constructiv al regimului în procesul spre o tranziţie politică". "Nu poate exista pace durabilă în Siria sub conducerea actuală", se precizează în text.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici