Australia respinge referendumul indigenilor, un eşec pentru reconciliere

Australia a respins sâmbătă în mod decisiv o propunere de recunoaştere a populaţiei indigene în Constituţie, ceea ce reprezintă un eşec major pentru eforturile de reconciliere, relatează Reuters.

868 afișări
Imaginea articolului Australia respinge referendumul indigenilor, un eşec pentru reconciliere

Australia respinge referendumul indigenilor, un eşec pentru reconciliere

Australienii trebuiau să voteze „Da” sau „Nu” la referendumul, primul în aproape un sfert de secol, cu privire la modificarea din constituţie pentru a recunoaşte populaţia aborigenă şi din Insulele din Strâmtoarea Torres prin crearea unui organism consultativ pentru indigeni, „Vocea Parlamentului”.

La nivel naţional, cu aproape 70% din voturi numărate, votul „Nu” a devansat „Da” cu 60% la 40%. Postul australian de televiziune ABC şi alte reţele de televiziune au estimat că majoritatea alegătorilor din toate cele şase state australiene vor vota împotriva modificării Constituţiei vechi de 122 de ani.

Pentru ca referendumul să aibă succes era nevoie ca cel puţin patru din cele şase state să voteze în favoarea lui, alături de o majoritate naţională.

Prim-ministrul Anthony Albanese a recunoscut că nu este rezultatul pe care îl spera, dar a declarat că ţara va trebui să caute o nouă cale de reconciliere.

„Drumul naţiunii noastre spre reconciliere a fost adesea greu de parcurs”, a declarat Albanese într-o conferinţă de presă televizată.

„Această seară nu este sfârşitul drumului şi cu siguranţă nu este sfârşitul eforturilor noastre de a aduce oamenii împreună”.

Academicienii şi apărătorii drepturilor omului se tem că victoria taberei „Nu” ar putea da înapoi cu ani de zile eforturile de reconciliere.

Cetăţenii indigeni ai Australiei, care reprezintă 3,8% din populaţia de 26 de milioane de locuitori ai ţării, locuiesc pe acest teritoriu de aproximativ 60.000 de ani, dar nu sunt menţionaţi în Constituţie şi sunt, după majoritatea măsurilor socio-economice, cei mai dezavantajaţi oameni din ţară.

Susţinătorii propunerii au considerat că înscrierea unei voci indigene în constituţie ar uni Australia şi ar deschide o nouă eră alături de populaţia sa indigenă.

Mulţi indigeni au fost în favoarea schimbării, dar unii au spus că aceasta distrage atenţia de la obţinerea unor rezultate practice şi pozitive.

Opoziţia politică a criticat măsura, spunând că este divizivă, că ar fi ineficientă şi că ar încetini procesul decizional al guvernului.

„Sunt devastat”, a declarat Thomas Mayo, liderul indigenilor şi proeminent militant al campaniei „Da”, pentru ABC News.

„Avem nevoie de o Voce. Avem nevoie de acea schimbare structurală”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici