Austria pregăteşte extrădarea în SUA a lui Dmitro Firtaş, oligarh apropiat regimului lui Ianukovici

Austria a lansat o procedură de extrădare în Statele Unite a oligarhului ucrainean Dmitro Firtaş, a anunţat vineri un tribunal, citat de AFP.

246 afișări
Imaginea articolului Austria pregăteşte extrădarea în SUA a lui Dmitro Firtaş, oligarh apropiat regimului lui Ianukovici

Austria pregăteşte extrădarea lui Dmitro Firtaş în Statele Unite

Autorităţile judiciare au anunţat că Firtaş, un apropiat al clanului preşedintelui ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici, a fost plasat în detenţie miercuri seara şi va fi extrădat în Statele Unite, unde este acuzat de corupţie şi formarea unei organizaţii infracţionale.

Oligarhul ucrainean "a făcut apel la decizia" de reţinere, a anunţat tribunalul într-un comunicat.

Cauţiunea a fost stabilită la 125 de milioane de euro, însă, dacă va fi eliberat, miliardarul, în vârstă de 48 de ani, va trebui să rămână în Austria.

Justiţia austriacă a anunţat că a acţionat "în urma unei anchete mai vechi a FBI şi a unui mandat de arestare emis de un tribunal american".

"Arestarea lui Firtaş nu este legată de evenimentele recente din Ucraina", a anunţat Biroul procurorului din Chicago într-un comunicat.

Decizia privind extrădarea lui Firtaş va fi luată în urma studierii tuturor documentelor trimise de autorităţile americane, a anunţat judecătorul Andreas Hautz.

Potrivit Forbes Ucraina, Dmitro Firtaş are o avere de 673 de milioane de dolari (aproape 500 de milioane de euro). El a acumulat această avere datorită companiei RosUkrEnergo, care activează în domeniul distribuţiei de gaze. Numeroşi experţi şi oficiali politici ucraineni au denunţat corupţia şi absenţa transparenţei acestei companii.

În perioada 2007-2010, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a dus o bătălie feroce împotriva oligarhului şi activităţilor sale.

Oligarhii ucraineni apropiaţi de Viktor Ianukovici au fost ţinta sancţiunilor decise de Uniunea Europeană, care a îngheţat activele fostului preşedinte, ale fostului premier Mikola Azarov şi ale altor 16 foşti miniştri, oameni de afaceri şi oficiali din cadrul forţelor de ordine ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici