Potrivit procurorilor, Eugeniu Bujac a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane, circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope fără scop de înstrăinare şi păstrarea ilegală a muniţiilor.
Vasile Zaharov a primit 16 ani de închisoare pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane şi păstrarea ilegală a muniţiilor, iar Alexei Gânu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane.
Parchetul General a precizat că procesul penal demarat pe numele celui de-al patrulea reţinut, Timur Dari, a fost încetat pentru că acesta a decedat.
Prin aceeaşi sentinţă, o victimă a deflagraţiei a primit 500 de lei moldoveneşti (circa 30 de euro) drept prejudiciu material.
Autorii exploziei din centrul Chişinăului au fost reţinuţi în iunie 2010. Procurorii au stabilit că în primăvara anului 2009, Vasilii Zaharov, din motive necunoscute, a împrumutat o grenadă de luptă model RG-42 de la Dari Timur, care o deţinea din anul 2006. Ulterior, dispozitivul explozibil a fost păstrat la domiciliul lui Zaharov.
Pe 14 octombrie 2009, în timpul manifestaţiilor din centrul capitalei moldovene, Zaharov, Bujac şi Gânu, având o înţelegere prealabilă, şi-au pus în aplicare planul. Acţiunea lor a avut loc din intenţii pur huliganice. În urma deflagraţiei, 37 de persoane au suferit leziuni corporale.
Explozia s-a produs în jurul orei 22.00, în timp ce pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale cânta interpretul român Ştefan Bănică Jr. Pentru a nu amplifica panica printre oameni, concertul a continuat, dar s-a încheiat mai devreme decât era planificat.
La începutul anului 2010, Procuratura Generală examina inclusiv versiunea de act terorist.