Autorităţile americane atribuie infecţia cu Ebola din Texas unei breşe în protocol

Autorităţile sanitare americane au atribuit duminică prima contaminare cu Ebola în Statele Unite - a doua în afara Africii -, unei breşe în protocolul de protecţie urmat de către această îngrijiroare de la un spital texan, în care un liberian a decedat miercuri din cauza bolii, relatează AFP.

331 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane atribuie infecţia cu Ebola din Texas unei breşe în protocol

Autorităţile americane atribuie infecţia cu Ebola din Texas unei breşe în protocol (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Instituţia de îngrijiri a insistat asupra faptului că această pacientă - care a solicitat o confidenţialitate totală în legătură cu identitatea sa - purta echipamentul (mască, mănuşi, ţinută de protecţie) recomandat de către centrele federale americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Autorităţile sanitare au subliniat că s-au pregătit pentru un al doilea caz, dar au relevat că sunt "foarte îngrijorate" după această contaminare, în pofida procedurilor implementate.

Pacienta lucra la centrul spitalicesc Texas Health Presbyterian din Dallas, unde a fost îngrijit şi a murit liberianul Thomas Eric Duncan, pe 4 octombrie. Ea făcea parte din echipa care l-a tratat după ce a fost spitalizat pe 28 septembrie.

"Suntem foarte îngrijoraţi de anunţul potrivit căruia teste preliminare arată că un profesionist din domeniul sănătăţii din Texas a fost infectat cu Ebola", a declarat doctorul Thomas Frieden, directorul CDC, într-o conferinţă de presă.

"Ignorăm ceea ce s-a întâmplat în cursul tratamentului pacientului de referinţă, adică a primului caz tratat la Dallas, dar la un anumit moment a existat o breşă în protocol, care a cauzat infecţia", a relevat el.

"În mod sigur, protocolul nu a fost - din nefericire şi prin inadvertenţă - urmat" în timpul îngrijirilor oferite lui Duncan, a apreciat, la postul ABC, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID). "Acest lucru se întâmplă foarte rar", de la identificarea virusului, în 1976, în opinia sa.

Bolnava a declarat, potrivit unor reprezentanţi ai sectorului sanitar, că nu are cunoştinţă de vreo nerespectare a protocolului.

Doctorul Dan Varga, de la Serviciile de Sănătate din Texas, a precizat într-o conferinţă de presă separată că pacienta se afla într-o "stare stabilă".

Potrivit ultimelor informaţii, ea prezintă "simptome uşoare" şi o "febră slabă", a anunţat doctorul Frieden.

Potrivit acestuia, rezultatele definitive ale testelor efectuate de către CDC urmează să fie cunoscute în cursul zilei.

Medicii au folosit pur şi simplu pronumele "ea" pentru a se referi la bolnavă. Potrivit postului CNN, care citează un oficial neidentificat, ar fi vorba despre o infirmieră.

Autorităţile sanitare americane supravehează în continuare 48 de persoane care s-au aflat în apropierea lui Duncan înainte să fie spitalizat şi, ţinând cont de această contaminare, vor face acelaşi lucru şi cu cele care au intrat în contact cu el între această dată şi decesul său, pe 4 octombrie, a spus Thomas Frieden.

Autorităţile încearcă, de asemenea, să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu bolnava.

Judecătorul Clay Jenkins, din comitatul Dallas, a încercat să dea asigurări populaţiei. "Nu puteţi contracta Ebola mergând alături de cineva pe stradă sau aflându-vă în contact cu cineva care nu prezintă simptome", a spus el, adăugând că "nu este o informaţie care să provoace panică".

Casa Albă a anunţat duminică la prânz (ora locală), că preşedintele Barack Obama a discutat la telefon cu secretarul Sănătăţii Sylvia Burwell, insistând asupra faptului că rezultatele anchetei efectuate la Dallas asupra circumstanţelor acestei infecţii este necesar să fie împărtăşite "rapid şi larg".

- A doua contaminare în afara Africii

Acesta este al doilea caz de contaminare în afara teritoriului Africii, după cel al îngrijitoarei Teresa Romero, în vârstă de 44 de ani, care a contractat virusul îngrijind un misionar aflat pe moarte, repatriat din Sierra Leone. Ea şi-ar fi atins faţa cu o mănuşă infectată, potrivit spitalului în care primeşte îngrijiri începând de luni, la Madrid.

Starea sănătăţii ei se îmbunătăţeşte, iar concentraţia virală scade, a anunţat duminică Fernando Simon, directorul Centrului spaniol pentru alerte sanitare şi de salvare.

Sănătatea sa face obiectul unei "anumite speranţe", deoarece Romero nu mai are febră, a relevat el, îndemnând totuşi la prudenţă, deoarece starea acesteia rămâne "gravă, dar stabilă".

Alte 15 persoane sunt plasate sub observaţie, în acelaşi spital, dar niciuna dintre ele nu prezintă simptome.

Ca măsură de precauţie, statele îşi multiplică, la frontiere, controalele asupra călătorilor provenind din cel mai afectate trei ţări - Guineea, Liberia şi Sierra leone. În acest context, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde a îndemnat lumea să nu treacă la ostracism.

ONU a subliniat vineri asupra vitezei popagării epidemiei. "Virusul este mai rapid decât noi, iar situaţia se întăutăţeşte zi de zi", a declarat Anthony Banbury, şeful Misiunii ONU pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), create în urmă cu două săptămâni.

"Mai este timp să ne batem şi să câştigăm bătălia", a apreciat el, cu toate acestea, insistând asupra prevenţiei şi pregătirii în ţările care nu au fost afectate.

În Statele Unite, depistări au început sâmbătă pe Aeroportul J.F. Kennedy din New York şi se desfăşoară "fără incidente", a raportat doctorul Frieden duminică dimineaţa. Ele urmează să fie extinse "joi" la alte patru aeroporturi - Newark, Atlanta, Chicago şi Washington.

Canada şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească ţările cel mai afectate "atât timp cât încă mai sunt disponibile zboruri comerciale".

Marea Britanie s-a declarat pregătită să facă faţă unei evetuale ajungeri a virusului pe teritoriul său, în urma unui exerciţiu de marea amploare implicând sute de persoane.

Potrivit Băncii Mondiale (BM), epidemia ar putea să coste Africa de vest peste 32 de miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2015.

Febra hemoragică s-a soldat cu 4.033 de morţi din 7.399 de cazuri înregistrate în şapte ţări - Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite -, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 8 octombrie.

Niciun vaccin sau tratament omologat nu există, pentru moment, împotriva virusului, care se transmite prin contact direct cu fluide corporale, atunci când bolnavul a dezvoltat simptome (febră, vomă, dureri).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici