Autorităţile catalane grăbesc paşii pentru organizarea referendumului pentru independenţă. În acelaşi timp, Madridul a solicitat Curţii Constituţionale spaniole să respingă planul

Parlamentul regional al Cataloniei va aproba, miercuri, planul pentru organizarea la 1 octombrie a referendumului pentru independenţă, însă Madridul a solicitat Curţii Constituţionale spaniole să respingă planul catalanilor, informează Reuters şi Euronews.

181 afișări
Imaginea articolului Autorităţile catalane grăbesc paşii pentru organizarea referendumului pentru independenţă. În acelaşi timp, Madridul a solicitat Curţii Constituţionale spaniole să respingă planul

Autorităţile catalane grăbesc paşii pentru organizarea referendumului pentru independenţă

Guvernul de la Madrid afirmă că iniţiativa catalanilor este ilegală. În acest sens, premierul Mariano Rajoy a trimis o sesizare către Curtea Constituţională, solicitându-i să declare nulă decizia pe care o va lua forul catalan.

Potrivit vicepremierului Soraya Saenz de Santamaria, iniţiativa catalanilor este neconstituţională.

”Este ruşinos ce se întâmplă în Parlamentul catalan”, a declarat vicepremierul spaniol.

Reprezentanţii Parlamentului din Catalonia vor vota miercuri legea care le va permite organizarea refeendumului şi vor încerca să stabilească un cadru legal în care să-şi declare independenţa. Probabilitatea ca aceste iniţiative să fie adoptate este foarte ridicată, ţinând cont că partidele pro-independenţă au o majoritate confortabilă în Parlamentul regional catalan. Astfel, Parlametul regional vrea modificări legislative pentru a putea declara independenţa în maxim 48 de ore după aflarea rezultatelor referendumului.

Conform Constituţiei, regiunile nu pot convoca referendumuri fără acordul Madridului. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot.

Carles Puigdemont, şeful Guvernului Cataloniei, a afirmat că pregătirile pentru referendum sunt foarte avansate, fiind deja pregătite urnele şi buletinele de vot. El a adăugat că va fi un prag minim pentru validarea referendumului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici