Autorităţile din Iran investighează otrăvirea a 650 de eleve cu gaz toxic

Cel puţin 650 de eleve au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran începând din noiembrie, în ceea ce mulţi cred că este o încercare de a forţa închiderea şcolilor de fete.

939 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Iran investighează otrăvirea a 650 de eleve cu gaz toxic

Autorităţile din Iran investighează otrăvirea a 650 de eleve cu gaz toxic

Nicio fată nu a murit, dar zeci de victime au probleme respiratorii, greaţă, ameţeli şi oboseală.

„A devenit evident că unele persoane doreau ca toate şcolile, în special cele de fete, să fie închise", a declarat, duminică, ministrul adjunct al sănătăţii.

Ulterior, el a revenind spunând că remarcile sale au fost înţelese greşit.

Procurorul general a anunţat că a deschis o anchetă penală, dar a precizat că informaţiile disponibile indică doar „posibilitatea unor acte criminale şi premeditate".

Între timp, tensiunea în societate continuă să crească. Părinţii furioşi s-au adunat în faţa biroului guvernatorului din Qom pentru a cere autorităţilor să ia măsuri. Incidentele din şcoli au avut loc în special în Qom, un oraş care găzduieşte importante sanctuare musulmane şiite şi conducerea religioasă care formează coloana vertebrală a Republicii Islamice. Fetele otrăvite au declarat că au simţit miros de mandarine sau de peşte stricat înainte de a se îmbolnăvi.

Unii iranieni consideră că elevele au fost otrăvite ca „răzbunare" pentru rolul lor în protestele antiguvernamentale de anul trecut.

Alţii au speculat că otrăvirile sunt opera unor adepţi ai liniei dure care doresc să „copieze" talibanii din Afganistan şi grupul islamist militant Boko Haram din Nigeria, terorizând părinţii pentru a nu-şi mai trimite fetele la şcoală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici