Autorităţile din Sierra Leone mobilizează armata în lupta împotriva Ebola

Autorităţile din Sierra Leone au angajat armata în lupta împotriva Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 900 de persoane în Africa, epidemie care a determinat British Airways să-şi suspende zborurile spre Monrovia şi Freetown.

990 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Sierra Leone mobilizează armata în lupta împotriva Ebola

Autorităţile din Sierra Leone mobilizează armata în lupta împotriva Ebola (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a ordonat mobilizarea a sute de soldaţi în centrele anti-Ebola unde sunt îngrijiţi bolnavii, pentru a impune respectarea măsurilor de carantină şi a-i împiedica pe apropiaţii acestora să-i ia acasă fără autorizaţie medicală.

Conform unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în total 887 de persoane au murit din cauza Ebola, dintr-un total de 1.603 cazuri suspecte: 358 în Guineea, 255 în Liberia, 273 în Sierra Leone şi una în Nigeria.

Doi americani, un medic şi o misionară, care au contractat virusul în Liberia, au fost repatriaţi cu un avion sanitar şi internaţi în spitale special echipate la Atlanta.

La rândul său, Ministerul spaniol al Apărării a anunţat că va trimite un avion militar în Liberia pentru a repatria şi trata un misionar spaniol de 75 de ani, care a contractat virusul.

Ca măsură de precauţie, compania britanică British Airways a anunţat marţi suspendarea cel puţin până la 31 august a zborurilor spre Liberia şi Sierra Leone, după o decizie similară a companiei Emirates.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Specialiştii americani speră să testeze din septembrie un vaccin experimental, care în caz de succes ar permite imunizarea personalului medical începând din 2015.

Banca Mondială a anunţat luni că va mobiliza de urgenţă 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia şi Sierra Leone să controleze epidemia de Ebola. Finanţările vor merge spre achiziţia de material medical, plata personalului de îngrijire, precum şi spre acţiuni pe termen lung pentru sprijin economic, bugetar şi social.

În cele trei ţări atinse de epidemie, se observă că agricultura este afectată, muncitorii fugind din regiunile respective, în timp ce comerţul transfrontalier a încetinit, mine au fost închise şi zboruri anulate.

În Liberia, preţul produselor de igienă, esenţiale în lupta contra Ebola, a înregistrat o creştere semnificativă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici