Autorităţile electorale din Turcia propun alegeri parlamentare anticipate pe 1 noiembrie

Înalta Comisie Electorală turcă a propus 1 noiembrie ca posibilă dată a unor alegeri parlamentare anticipate, au anunţat joi oficiali din cadrul AKP (la putere), deschizând astfel calea unei ieşiri din impasul politic, după eşecul negocierilor de formare a unei coaliţii, relatează Reuters online.

100 afișări
Imaginea articolului Autorităţile electorale din Turcia propun alegeri parlamentare anticipate pe 1 noiembrie

Autorităţile electorale din Turcia propun alegeri parlamentare anticipate pe 1 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

Premierul Ahmet Davutoglu a renunţat marţi, în mod oficial, să mai caute un partener de coaliţie, după mai bine de două luni de la ultimul scrutin legislativ, înapoind mandatul primit de la preşedinte lui Tayyip Erdogan şi deschizând calea spre noi alegeri.

"Partidele îşi prezintă punctele de vedere asupra datei propuse, iar după aceea se va ajunge la un acord. Datele de 1 noiembrie şi 22 noiembrie sunt convenabile pentru noi", a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul AKP-ului lui Davutoglu.

Insecuritatea politică şi intensificarea conflictului cu militanţi au zdruncinat încrederea unor investitori, ceea ce a condus, joi dimineaţa, la o depreciere-record de trei puncte procentuale în faţa dolarului - marcând o depreciere de aproximativ 22% anul acesta.

Erdogan a anunţat miercuri că Turcia se îndreaptă rapid către noi alegeri parlamentare şi că doar "voinţa poporului" poate conduce la ieşirea din impasul politic.

AKP, fondat de Erdogan, a suferit în iunie cea mai mare înfrângere în alegeri de când se află la putere, în 2002, pierzând pentru prima dată majoritatea în Parlament pe care o deţinea singur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici