Autorităţile olandeze investighează sinuciderea lui Slobodan Praljak, fostul general al forţelor croato-bosniace, în tribunalul de la Haga

Autorităţile olandeze au deschis o anchetă, joi, în cazul sinuciderii liderului forţelor militare croato-bosniace, Slobodan Praljak, găsind în sala de judecată urme ale unei substanţe otrăvitoare.

2612 afișări
Imaginea articolului Autorităţile olandeze investighează sinuciderea lui Slobodan Praljak, fostul general al forţelor croato-bosniace, în tribunalul de la Haga

Autorităţile olandeze investighează sinuciderea fostului general al forţelor croato-bosniace

Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a murit la spital, miercuri, la scurt timp după ce a pretins că a consumat otravă.

Procurorii olandezi au anunţat că ancheta se va concentra pe "sinucidere asistată şi încălcarea Actului Medical". Investigatorii vor căuta persoana care i-a furnizat substanţa, ce anume conţinea şi cum a reuşit fostul general să intre în Tribunal cu otravă, informează BBC News.

Tribunalul Penal Internaţional a confirmat că în sala de judecată au fost găsite urme ale unei substanţe otrăvitoare.

"Este vorba despre o substanţă chimică ce poate omorî oameni", a declarat un purtător de cuvânt al TPI, citat de publicaţia Die Zeit, fără a preciza despre ce otravă este vorba.

Considerat erou de unii, sentinţa sa de 20 de ani tocmai fusese reafirmată de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI). Confirmarea hotărârii luate cu privire la condamnarea lui Plenkovic şi a altor cinci persoane marca sfârşitul unor eforturi ale Tribunalului de peste 20 de ani.

"Slobodan Praljak nu este un criminal de război. Resping judecata voastră. Am băut otravă", a declarat fostul general la doar câteva secunde de la auzirea deciziei.

TPI a fost obligat să suspende audierea, iar Praljak a fost transportat la spital.

Sinuciderea lui Praljak nu reprezintă singura acţiune de acest fel, întâmplată în timpul unui proces de la Haga: Slavko Dokmanovic, un suspect în cazul crimelor de război ale croaţilor din Serbia, s-a spânzurat în celulă în 1998, iar Milan Babic s-a sinucis în 2006.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici