Autorul atacului terorist din New York, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanţă

Autorul atacului terorist din New York, în urma căruia opt persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite, a pledat, miercuri, nevinovat în faţa instanţei, în condiţiile în care procurorii au prezentat 22 de capete de acuzare, relatează site-ul BBC News.

1319 afișări
Imaginea articolului Autorul atacului terorist din New York, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanţă

Autorul atacului terorist din New York, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanţă

Uzbecul Sayfullo Saipov, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat imediat după atacul din 31 octombrie. Bărbatul a condus o maşină închiriată pe o pistă de biciclete din New York, apoi a intrat în coliziune cu un autobuz şcolar, înainte de a fi împuşcat de către poliţişti.

În faza unei instanţe federale, atacatorul a fost confruntat cu 22 de capete de acuzare, printre care acte de violenţă, acordarea de sprijin material pentru organizaţia teroristă Stat Islamic şi distrugere de autovehicule.

Saipov a refuzat să angajeze un avocat şi a fost reprezentat de un avocat din oficiu, care a anunţat că uzbecul pledează nevinovat. Următoarea audiere a fost programată pentru 23 ianuarie 2018.

Potrivit unui document publicat de către procuratura din New York, Saipov le-a spus anchetatorilor că a fost inspirat să comită atacul cu vehicul în urma videoclipurilor de propagandă ale Stat Islamic pe care le-a urmărit pe telefonul mobil. Ulterior, Stat Islamic a revendicat atacul terorist.

În mod special, uzbecul a fost impresionat de un clip video în care liderul organizaţiei teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, îi întreba pe musulmanii din Statele Unite cum decid să acţioneze ca răspuns la uciderea multor musulmani în Irak.

Anchetatorii au recuperat două telefoane care aparţin lui Sayfullo Saipov, iar unul dintre acestea conţinea aproximativ 90 de videoclipuri şi mii de imagini de propagandă pentru Stat Islamic. Fişierele ilustrează luptători care împuşcă oameni în cap, decapitări şi informaţii despre asamblarea unui dispozitiv exploziv.

Iniţial, atacatorul a intenţionat să arboreze steaguri ale Stat Islamic pe vehiculul folosit pentru a intra pe o pistă de biciclete din New York, dar a renunţat la idee pentru a nu atrage atenţia. Sayfullo Saipov i-a întrebat pe investigatori dacă pot aduce însemnele Stat Islamic în camera sa de spital.

Potrivit procurorilor, Sayfullo Saipov a închiriat o camionetă la 22 octombrie şi "a exersat virajele". El a ales în mod specific sărbătoarea de Halloween ca dată a atacului "întrucât credea că vor fi mai mulţi civili pe străzi cu ocazia acestei sărbători" şi a subliniat că se simte bine pentru ceea ce a realizat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici