Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor şi democraţie - VIDEO

Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informaţii despre programe secrete de supravegeherea comunicaţiilor, a declarat că a decis să îşi rişte "viaţa şi pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertăţii" tuturor şi a "democraţiei".

2252 afișări
Imaginea articolului Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor şi democraţie - VIDEO

Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor şi democraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost spion aproape toată viaţa mea de adult, deci nu îmi place să mă aflu în lumina proiectoarelor", pledează în cotidianul The Washington Post acest tânăr, în vârstă de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a mărturisit că este autorul scurgerilor de informaţii ce au declanşat furie la Washington.

Săptămâna trecută, The Washington Post şi cotidianul britanic The Guardian au dezvăluit în mod succesiv două programe secrete ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

Unul vizează "recoltarea" începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite prin intermediul Verizon şi, se pare, şi a altor operatori. Celălalt, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet pe nouă mari reţele de socializare, ca Facebook.

"Ştiu că voi avea de suferit pentru ceea ce am făcut şi că dezvăluirile marchează sfârşitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.

"Sunt conştient de importanţa serviciilor de informaţii, însă mă opun (...) oricărui sistem de supraveghere în masă, automat şi omniscient (...), care mi se pare că reprezintă un pericol mai mare pentru libertate decât riscul de a rata informaţii. În orice caz, nu merită un asemenea preţ", pledează Snowden.

Aceste sisteme de supraveghere masive şi intruzive reprezintă "o asemenea ameninţare pentru democraţie, încât mi-am riscat viaţa şi pe cea a familiei mele" pentru a lupta împotriva acestui fenomen, conchide acest fost tehnician CIA, care lucra de patru ani pentru diverşi subcontractori NSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici