Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră: "Să stea departe de Crimeea pentru binele lor"

Rusia a afirmat, marţi, că SUA reprezintă un adversar şi a avertizat navele de război americane să stea departe de Crimeea „pentru binele lor”, numind desfăşurarea de forţe din Marea Neagră o provocare menită să testeze nervii ruşilor, relatează Reuters.

14614 afișări
Imaginea articolului Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră: "Să stea departe de Crimeea pentru binele lor"

Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră: "Să stea departe de Crimeea pentru binele lor"

„Statele Unite sunt un adversar şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a submina poziţia Rusiei pe scena mondială”, a declarat viceministrul de externe Sergei Ryabkov, citat de agenţiile de presă ruse.

Declaraţiile sunt o schimbare în limbajul obişnuit folosit de Moscova, care în trecut s-a referit adesea la Statele Unite ca „partener”.

Moscova a ocupat şi anexat Crimeea în 2014.

Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră săptămâna aceasta, pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei, unde forţele ucrainiene se luptă cu separatiştii susţinuţi de ruşi într-un conflict în care Kievul spune că au murit cel puţin 14.000 de oameni.

Prezenţa militară americană în Mare Neagră este limitată de un acord din 1936. Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează strâmtorile Dardanele şi Bosfor, limitează drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagră. Actul precizează că navele de război ale statelor străine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Administraţia Joseph Biden a avertizat, duminică, Rusia că vor apărea riscuri majore dacă vor exista intervenţii militare în Ucraina.

„Exact în momentul în care vorbim acum, vă pot spune că am preocupări reale referitoare la acţiunile Rusiei în apropierea frontierelor Ucrainei. Există mai multe forţe militare ruse mobilizate în apropierea frontierelor Ucrainei decât s-a mai întâmplat până acum, începând din 2014, când a invadat Rusia prima dată. De aceea, suntem în contact strâns, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa", a afirmat duminică Antony Blinken, secretarul de Stat american, într-un interviu acordat postului NBC News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici