Avioanele F-16, alegere logică pentru România

România este o ţară care are potenţial pentru relaţii mai apropiate cu SUA, iar avioanele F-16 sunt o alegere logică, deoarece reprezintă un pilon al forţelor aeriene NATO şi dispun deja de o reţea solidă de suport şi de aprovizionare în Europa, apreciază Nathan Hughes, analist militar la STRATFOR.

140 afișări
Imaginea articolului Avioanele F-16, alegere logică pentru România

Avioanele F-16, alegere logică pentru România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România foloseşte în prezent avioane MiG-21 şi nu dispune de aparate de generaţia a patra, iar avioanele F-16 devin astfel o alegere logică, a declarat Hughes marţi, la solicitarea MEDIAFAX.

Programul pentru construirea avioanelor F-35, de generaţia a cincea, înregistrează întârzieri şi a depăşit deja bugetul, ultimele estimări sugerând că preţul unui aparat ar putea ajunge până la 100 de milioane de dolari.

"Acesta este probabil mult peste posibilităţile fiscale ale României şi cu siguranţă nu va fi accesibil României pentru următorii zece ani, în timp ce nevoia de modernizare a forţelor aeriene la un preţ accesibil este mult mai urgentă", a apreciat Hughes, de la agenţia internaţională de analiză stragetică STRATFOR.

El a adăugat că avioanele Rafale, Grippen şi Eurofighter sunt, toate, modele noi şi încă nu sunt disponibile aparate în uz. "Primul criteriu de decizie ar fi putut fi preţul. Avioanele F-16 în uz sunt atât accesibile, cât şi (...) o alegere comună pentru ţările NATO. Pe scurt, nu lipsesc motivele pragmatice pentru alegerea F-16", a adăugat el.

"Ca şi Polonia, România este cu siguranţă o ţară care are potenţial pentru relaţii bilaterale mai apropiate cu Statele Unite, după cum demonstrează planurile pentru instalarea de baze logistice mobile în această ţară", a afirmat Hughes, adăugând că, "există cu siguranţă interese strategice care pot apropia Statele Unite şi România în plan bilateral în următorii ani, iar achiziţionarea de aparate F-16 cu siguranţă nu va afecta şansele pentru aceasta".

CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici