Bagdadul va fi înconjurat cu un zid de beton înalt de 4,5 metri

Autorităţile din capitala irakiană Bagdad va recurge la una dintre cele mai vechi metode de apărare, construind în jurul oraşului un zid pentru a menţine insurgenţii afară, relatează The Times în ediţia electronică.

100 afișări
Imaginea articolului Bagdadul va fi înconjurat cu un zid de beton înalt de 4,5 metri

Bagdadul va fi înconjurat cu un zid de beton înalt de 4,5 metri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O serie de atentate sinucigaşe cu bombă, comise recent, l-au determinat pe guvernatorul capitalei irakiene să propună ridicarea acestei bariere de beton, care va avea o înălţime de 4,5 metri şi o lungime de 112 kilometri. Fiecare persoană, animal şi vehicul care va intra în oraş va fi percheziţionat la una dintre cele opt porţi care vor fi instalate pe principalele autostrăzi.

Bagdadul, un oraş de mărimea Londrei, cu cinci milioane de locuitori, se va confrunta cu probleme serioase din cauza zidului. Libertatea de mişcare va fi limitată, iar muncitorii şi vizitatorii vor avea de aşteptat cel puţin o oră pentru a intra.

"Vrem să oprim teroriştii să se mai strecoare înăuntru. Cu zidul, va fi mult mai uşor", a declarat un apropiat al guvernatorului Salah Abdul Razzaq, Sjata al-Obeidi.

Se estimează că lucrările de construcţie vor dura aproximativ un an. După ce zidul va fi finalizat, oficialii intenţionează să desfiinţeze cele aproximativ 1.500 de puncte de verificare şi zidurile din ciment pentru protecţia împotriva exploziilor, care s-au extins în oraş în ultimii ani.

"Am devenit un oraş plin de beton", a declarat al-Obiedi, subliniind că "acest lucru se va schimba". Pentru a reduce costurile, numeroase ziduri de beton vor fi mutate din centrul oraşului către periferie şi vor fi încorporate în zidul exetrior.

Cele opt porţi de acces în oraş vor fi realizate ca staţii pentru călători, cu restaurante şi magazine, pe partea interioară a zidului. Maşinile vor fi controlate pe zece benzi de autostradă, de la prima oră până la miezul nopţii. Pe timpul nopţii, oraşul va rămâne închis. În zonele agricole de la marginea oraşului, zidul va fi înlocuit cu un şanţ. Potrivit unor oficiali, vor fi utilizate camere de luat vederi şi avioane fără pilot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici