Balcanii de Vest nu sunt o prioritate pentru UE. Merkel: „Să nu fixăm termene de aderare”

Uniunea Europeană a menţinut miercuri, la summitul desfăşurat în Slovenia, angajamentul de oferire a perspectivelor de integrare ţărilor din Balcanii de Vest, dar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a semnalat că există în continuare disensiuni privind procesul de extindere.

1359 afișări
Imaginea articolului Balcanii de Vest nu sunt o prioritate pentru UE. Merkel: „Să nu fixăm termene de aderare”

UE anunţă menţinerea angajamentelor faţă de ţările din Balcanii de Vest, deşi Charles Michel admite că există disensiuni privind extinderea

"Uniunea Europeană reafirmă susţinerea fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest pentru perspectiva europeană, ceea ce este în interesul nostru strategic reciproc şi rămâne opţiune noastră comună strategică. UE reconfirmă angajamentul faţă de procesul de extindere şi faţă de hotărârile în acest sens, pe baza reformelor credibile ale partenerilor, pe baza condiţionalităţii corecte şi riguroase şi a principiului meritelor proprii", arată Declaraţia summitului UE de la Brdo, Slovenia, vizualizată de MEDIAFAX.

Totuşi, liderii Uniunii Europene şi ai statelor membre nu au stabilit termene clare pentru integrarea Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord şi a Kosovo.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a admis că Uniunea Europeană nu poate ascunde faptul că există disensiuni privind continuarea procesului de extindere. "Cu toată sinceritatea, există discuţii la nivelul celor 27 de state membre privind capacitatea de a admite noi ţări", a afirmat Charles Michel, conform agenţiei Reuters.

"Balcanii de Vest au o importanţă strategică pentru UE. Salutăm angajamentele în sensul reformelor-cheie - statul de drept, combaterea infracţionalităţii, reformele judiciare. UE a aprobat un pachet de investiţii de 30 de miliarde de euro - cea mai mare investiţie în regiune", a transmis Charles Michel ulterior, prin Twitter.

La rândul său, cancelarul în exerciţiu al Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană nu trebuie să stabilească termene de extindere. "Eu nu cred că trebuie fixate termene, eu cred că trebuie să ne respectăm promisiunile. Când sunt întrunite condiţiile, aderarea poate avea loc", a argumentat Angela Merkel.

Anterior, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a pledat pentru admiterea ţărilor din Balcanii de Vest. "Vreau să transmit un mesaj clar, iar mesajul este că Balcanii de Vest aparţin Uniunii Europene, vrem aceste ţări în Uniunea Europeană. Suntem o familie europeană şi sunt profund convinsă că avem un destin comun", a afirmat Ursula von der Leyen, conform postului France24. Însă Ursula von der Leyen a admis că impasul negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania afectează credibilitatea Uniunii Europene în regiune.

Liderii UE depun eforturi pentru a menţine apropierea de statele din Balcanii de Vest, în cadrul eforturilor de contracarare a influenţelor exercitate de Rusia şi China.

Disputele dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord şi dintre Serbia şi Kosovo, precum şi alte probleme politice şi economice afectează negocierile.

"Eu nu am nicio iluzie privind o aderare rapidă la Uniunea Europeană. Necesităţile politice ale Uniunii Europene nu includ extinderea în Balcanii de Vest printre temele dominante şi populare", a afirmat preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici