Banca centrală a Rusiei majorează dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază, până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 9,5%, şi a declarat că lasă loc pentru noi majorări pe termen scurt, în condiţiile de riscuri geopolitice şi a unei pieţe a forţei de muncă tensionată.

1335 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Rusiei majorează dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

„Inflaţia este cu mult peste prognoza Băncii Rusiei din octombrie", a declarat vineri banca, conform Financial Times.

Decizia băncii de a majora ratele pentru a opta oară din martie anul trecut vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Occident şi Rusia din cauza Ucrainei. SUA şi aliaţii săi au ameninţat cu sancţiuni împotriva Rusiei, care a acumulat trupe la graniţa cu vecinul său din sud-vest, în cazul unei escaladări a ameninţărilor la adresa Kievului.

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii, a remarcat „riscurile geopolitice crescute" şi a spus că alţi factori externi au inclus o creştere continuă a preţurilor la energie şi la alte mărfuri, inclusiv la alimente.

Banca a mai spus că lipsa forţei de muncă şi creşterea economică rapidă sporesc presiunile inflaţioniste.

„Dacă nu luăm măsuri pentru a readuce [economia] la o creştere echilibrată, supraîncălzirea acesteia se va consolida şi va duce la o accelerare necontrolată a inflaţiei şi la o încetinire ulterioară a creşterii economice", a spus Nabiullina.

Produsul intern brut al Rusiei ar trebui să crească între 2% şi 3% în acest an şi cu 1,5% până la 2,5% anul viitor.

Banca centrală a Rusiei a fost una dintre cele mai agresive din lume în ceea ce priveşte creşterea ratelor pentru a încerca să limiteze inflaţia, ceea ce alimentează îngrijorarea tot mai mare pentru politica monetară la nivel mondial.

Banca ar putea efectua o nouă creştere a ratei la următoarea şedinţă, programată pentru 18 martie.

Obiectivul politicii sale rămâne acela de a readuce inflaţia la 4% anul viitor. În acest an, banca preconizează o inflaţie anuală de 5-6%. În ianuarie, inflaţia a ajuns la 8,7% şi a crescut în continuare la începutul lunii februarie, a precizat banca.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici