Barack Obama a autorizat sprijinirea rebelilor din Libia. Agenţi CIA sunt mobilizaţi pe teren - VIDEO

Agenţi ai CIA au fost mobilizaţi pe teren, în Libia, pentru a contacta rebeliunea şi a ghida loviturile coaliţiei, a anunţat miercuri cotidianul New York Times, iar postul ABC a dat asigurări că preşedintele Barack Obama a autorizat sprijinirea în secret a rebelilor.

40 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a autorizat sprijinirea rebelilor din Libia. Agenţi CIA sunt mobilizaţi pe teren - VIDEO

Barack Obama a autorizat sprijinirea rebelilor din Libia. Agenţi CIA sunt mobilizaţi pe teren (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fără să reacţioneze imediat la aceste informaţii, Casa Albă a repetat că nu s-a hotărât, încă, să se furnizeze arme opoziţiei care luptă împotriva colonelului Muammar Kadhafi.

Elemente din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), potrivit New York Times, sunt mobilizate "în grupuri mici", de mai multe săptămâni, pe teren, în Libia, având misiunea să stabilească legături cu rebelii şi să determine ţintele operaţiunilor militare.

Potrivit cotidianului, "zeci de membri ai forţelor speciale britanice şi agenţi din cadrul serviciului de spionaj MI6 acţionează în Libia", în special pentru a culege informaţii asupra poziţiilor forţelor loialiste.

La rândul său, postul de televiziune ABC a afirmat că preşedintele american, Barack Obama, a semnat un memorandum secret care dă undă verde operaţiunilor secrete, pentru "a contribui la efortul" din Libia.

Acest memorandum, potrivit aceleiaşi surse, "evocă un anumit număr de modalităţi de ajutare a opoziţiei libiene, autorizează ajutoare imediate şi creează cadrul unor activităţi mai susţinute în viitor".

ABC a subliniat, totuşi, că această autorizare nu permite forţelor secrete să înarmeze rebelii imediat, dar prevede posibilitatea de a o face în viitor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat miercuri după-amiaza, reacţionând faţă de aceste dezvăluiri, că refuză să "vorbească despre probleme de informaţii" secrete.

"Repet că preşedintele a spus ieri (marţi) că nu a fost luată nicio hotărâre asupra furnizării de arme opoziţiei sau oricărui alt grup din Libia. Nu excludem acest lucru, dar nu l-am hotărât. Examinăm toate posibilităţile de a-i ajuta pe libieni", a precizat el, într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici