Barack Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, "capitala Israelului"

Barack Obama le-a cerut democraţilor să facă referire la Ierusalim, "capitala Israelului", şi la "Dumnezeu" în programul lor de guvernare, a cărui versiune amendată a fost adoptată miercuri seara, în timpul unei şedinţe furtunoase la convenţia partidului.

384 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, "capitala Israelului"

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele american, conştient de caracterul politic sensibil al problemei Israelului şi care este foarte criticat de către republicani în acest sens, a intervenit personal pentru ca aceste referiri să figureze în programul de guvernare al democraţilor, a anunţat un membru al echipei sale de campanie.

Programul de guvernare a fost adoptat cu o zi înainte, dar fără să menţioneze statutul Ierusalimului sau să conţină vreo referire la "Dumnezeu".

Acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, s-a mirat că democraţii au retras referirea la "Dumnezeu" care figura în programul lor de guvernare din 2008.

Problema a provocat proteste miercuri seara la convenţie, numeroşi delegaţi ridicându-se împotriva adoptării acestui program astfel amendat.

"Preşedintele Obama recunoaşte că Ierusalim este capitala Israelului şi programul nostru de guvernare trebuie de asemenea să o facă", a declarat la şedinţă guvernatorul statului Ohio, Ted Strickland, care prezidează comisia însărcinată cu redactarea programului, prezentând delegaţilor un amendament cu cele două referinţe ale programului.

De asemenea, el a amintit că "religia şi credinţa în Dumnezeu (au fost) centrale în istoria ţării noastre".

Ulterior, preşedintele şedinţei, Antonio Villaraigosa (primar în Los Angeles), a supus amendamentul votului delegaţilor, care trebuia să-l aprobe cu două treimi prin aclamaţie, pronunţându-se cu "da" sau "nu".

Deşi la sfârşitul unui prim vot ambele tabere păreau la egalitate, Villaraigosa, vizibil surprins şi ezitant, a bâlbâit atunci: "Eu, eu, eu cred că vom relua votul" şi a recurs imediat la un al doilea tur care s-a soldat cu aproape acelaşi rezultat.

Totuşi, de această dată a apreciat că răspunsurile de "da" au predominat şi a considerat că programul a fost din acel moment adoptat, provocând strigăte de protest din partea unora dintre delegaţi.

"Nu ştiu de ce oamenii au strigat «nu»", a declarat pentru AFP un delegat din New York, Ruben Diaz. "Poporul din Israel trebuie să ştie că America îl protejează", a spus el.

Absenţa referinţelor la Dumnezeu şi la Ierusalim a fost criticată inclusiv în rândurile democraţilor.

Republicanii au speculat de asemenea ocazia, adversarul lui Barack Obama de la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Mitt Romney, denunţând într-un comunicat atitudinea democraţilor, care, potrivit lui, au "aderat la refuzul ruşinos al preşedintelui Obama de a recunoaşte că Ierusalimul este capitala Israelului".

Chiar şi în Israel, preşedintele Parlamentului, Reuven Rivlin, a apreciat miercuri că aceasta reflectă "o lipsă totală de înţelegere a Orientului Mijlociu".

În 2008, programul democrat difuzat în timpul convenţiei naţionale din Denver (Colorado, vest) afirma că "Ierusalim este şi va rămâne capitala Israelului".

Totuşi, un purtător de cuvânt a preşedinţiei americane, Josh Earnest, a reafirmat recent poziţia oficială ale Statelor Unite. "Poziţia acestei administraţii este că va trebui decisă capitala în negocierile asupra statutului final (al Ierusalimului) între cele două părţi", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici