Barack Obama a discutat la telefon cu François Hollande despre spionajul american în Franţa

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său francez François Hollande au discutat luni la telefon despre dezvăluirile privind activităţile de spionaj desfăşurate de Statele Unite în Franţa, a anunţat Casa Albă.

388 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a discutat la telefon cu François Hollande despre spionajul american în Franţa

François Hollande si Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama şi Hollande "au discutat despre dezvăluirile apărute recent în presă, deoarece unele dintre acestea au distorsionat activităţile noastre, iar altele provoacă întrebări legitime din partea prietenilor şi aliaţilor noştri cu privire la modul de utilizare a acestor capacităţi de supraveghere", a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

Hollande şi-a exprimat "profunda dezaprobare" faţă de spionajul realizat în Franţa de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) şi a calificat aceste activităţi drept "practici inacceptabile" între aliaţi şi prieteni.

Preşedintele francez "a cerut să-i fie oferite explicaţii" cu privire la acest subiect, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze, care a precizat că cei doi şefi de stat au convenit că "operaţiunile de colectare a informaţiilor ar trebui să aibă loc într-un cadru bilateral".

De asemenea, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că Franţa şi Statele Unite vor avea "discuţii bilaterale pentru a soluţiona aceste probleme".

Anterior, ziarul francez Le Monde a anunţat că NSA a efectuat 70,3 milioane de acţiuni de interceptare a datelor telefonice din Franţa în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013. Site-ul ziarului Le Monde a citat documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat în prezent în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici