Barack Obama, despre atacul hackerilor ruşi în campania pentru Casa Albă: I-am spus lui Putin să-i pună capăt/ Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt

Presedintele Barack Obama a declarat, vineri, în ultima sa conferinţă din acest an, că l-a somat pe Vladimir Putin, "să pună capăt" atacurilor cibernetice ce vizau e-mailurile candidaţilor la Casa Albă, înainte de alegerile din SUA.

11098 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, despre atacul hackerilor ruşi în campania pentru Casa Albă: I-am spus lui Putin să-i pună capăt/ Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt

Barack Obama, despre atacurile hackerilor ruşi în campania pentru Casa Albă: I-am spus lui Putin să se oprească (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Potrivit BBC, acest lucru presupune că preşedintele rus ştia despre atacurile hackerilor, Obama precizând: "Nu se întâmplă mai nimic în Rusia fără ca Vladimir Putin să ştie"

Preşedintele SUA a subliniat că l-a avertizat pe Putin, la summitul din China din luna septembrie, că vor fi consecinţe grave dacă atacurile cibernetice nu încetează.

O lună mai târziu, Statele Unite a acuzat Rusia de implicare în campania electororala, pentru a se compromite procesul democratic în alegeri.

Obama a promis un răspuns "proporţional" cu hacking-ul ce a vizat e-mailurile Partidului Democrat.

El a făcut aceste declaraţii în timpul ultimei sale conferinţe de presă din aceast an şi a lăsat să se înţeleagă că Statele Unite ar putea continua bătălia cibernetică: "Orice ne fac ei nouă, putem să le facem şi noi lor"

Deşi nu l-a nominalizat pe succesorul său, Donald Trump, Obama a declarat că sunt unii republicani care nu conştientizează gravitatea implicării Rusiei în alegerile din Stalele Unite.

De asemenea, Barack Obama şi-a exprimat nedumerirea în ceea ce-i priveşte pe susţinătorii GOP care îl aprobă pe Putin, declarând: "Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt".

El l-a sfătuit pe Trump să sprijine o investigaţie imparţială privind atacurile hackerilor ruşi în timpul campaniei electorale.

La începutul acestei săptămâni, Donald Trump s-a declarat neîncrezător în privinţa concluziilor exprimate în rapoartele serviiciilor secrete americane care suştin că hackerii ruşi l-au favorizat în campanie, calficându-le drept "ridicole şi motivate politic".

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a scris: "Vă puteţi imagina că în cazul în care rezultatele alegerilor ar fi fost altele, am fi încercat să jucăm cartea Rusia/ CIA. Asta poate fi numită teoria conspiraţiei!"

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici