Barack Obama îi aduce un omagiu senatorului Edward Kennedy

Candidatul pentru Casa Albă Barack Obama, considerat de unii succesorul familiei Kennedy, l-a elogiat pe senatorul Edward Kennedy ca fiind un susţinător al celor săraci, înlocuindu-l într-un discurs rostit cu prilejul unei ceremonii de absolvire din Massachusetts.

12 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îi aduce un omagiu senatorului Edward Kennedy

Barack Obama îi aduce un omagiu senatorului Edward Kennedy (Imagine: Mediafax Foto)

Obama l-a calificat pe acesta drept o inspiraţie şi i-a îndemnat pe tineri să urmeze exemplul privind serviciul public dat de fostul om de stat şi cei doi fraţi ai săi, fostul preşedinte John Kennedy şi senatorul Robert Kennedy, amândoi asasinaţi.

Edward Kennedy, patriarhul uneia dintre cele mai celebre familii, a fost diagnosticat săptămâna trecută cu o tumoare malignă pe creier.

"Se întâmplă rar în această ţară ca o persoană să marcheze vieţile aproape tuturor americanilor fără ca mulţi dintre noi să o ştim", a declarat candidatul la învestitura democrată, într-o ceremonie de absolvire la Universitatea Wesleyan.

"Cu toate acestea, datorită lui Ted Kennedy, milioane de copii pot fi consultaţi de un medic atunci când sunt bolnavi. Mamele şi taţii îşi pot lua concediu pentru a petrece timp cu nou-născuţii. Americanii angajaţi au salarii mai mari, sunt recompensaţi pentru orele suplimentare şi beneficiază de asistenţă medicală când îşi schimbă serviciul", a subliniat Obama.

Kennedy a fost desemnat principalul oaspete care urma să rostească un discurs în deschiderea ceremoniei de la Wesleyan, dar nu a putut participa din cauza tratamentului medical şi l-a rugat pe Obama să îi ţină locul.

"M-a sunat în urmă cu câteva zile şi am spus că voi fi fericit să îi ţin locul, deşi nu am nici cea mai mică şansă să fiu la înălţimea lui", a insistat Obama în faţa celor 15.000 de persoane, printre care se afla şi soţia lui Kennedy, Vicki, împreună cu fiica lui vitregă, Caroline Raclin, una ditnre absolvente.

Tinereţea, exuberanţa şi idealismul lui Obama amintesc adesea de preşedintele asasinat. Imaginea lui de succesor al lui Kennedy a prins contur în ianuarie când Edward Kennedy împreună cu fiica lui John Kennedy, Caroline, l-au sprijinit pe Obama în defavoarea lui Hillary Clinton, fostă primă doamnă şi senator de New York.

Senatorul de Illinois îi menţionează adesea pe John şi Robert Kennedy, care a fost asasinat în timp ce candida la preşedinţie în 1968.

Obama le-a spus absolvenţilor universităţii private că ar trebui să reziste ispitei de a alerga după "costume elegante", "case mari" şi simboluri ale bunăstării fizice, interesându-se în schimb de posturi în cadrul organizaţiilor precum Peace Corps, ajutorarea celor mai puţin norocoşi şi diplomaţie.

Obama, care ar fi primul preşedinte negru, a discutat de asemenea şi despre propria tinereţe şi decizia de a accepta o slujbă prost plătită în folosul comunităţii la Chicago, după ce a absolvit la rândul său. El a evocat exemplul lui Robert Kennedy în ceea ce priveşte lupta împotriva injustiţiei.

Amintirile legate de asasinarea lui Robbert Kennedy au devenit o problemă în lupta pentru învestitura democrată, analiştii fiind de părere că Obama deţine un avantaj insurmontabil asupra lui Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici