Barack Obama: Liderii irakieni sunt singurii care pot găsi o soluţie la conflictul intercomunitar

Liderii irakieni sunt singurii care pot găsi o soluţie la conflictul intercomunitar, afirmă preşedintele SUA, Barack Obama, pledând pentru constituirea unui guvern de uniune la Bagdad.

97 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Liderii irakieni sunt singurii care pot găsi o soluţie la conflictul intercomunitar

Barack Obama: Liderii irakieni sunt singurii care pot găsi o soluţie la conflictul intercomunitar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu suntem noi cei care îi alegem pe liderii irakieni. Poporul irakian îşi alege liderii, iar aceştia trebuie să depăşească disensiunile", a spus Barack Obama, cerând o soluţie politică la conflictul irakian.

Barack Obama a anunţat că îl va trimite pe secretarul de Stat John Kerry în Orientul Mijlociu pentru a încerca să găsească o soluţie la criza din Irak.

Preşedintele SUA a avertizat că organizaţia teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant, care ocupă regiuni din nordul Irakului şi avansează spre Bagdad, reprezintă "o ameninţare" atât pentru Irak cât şi pentru întregul Orient Mijlociu.

Obama a precizat că Statele Unite vor consolida măsurile de securitate la ambasada americană din Bagdad, o parte a personalului american urmând să fie detaşată în locuri mai sigure. În al doilea rând, Statele Unite au sporit deja activităţile de recunoaştere în Irak, pentru a stabili care sunt poziţiile insurgenţilor sunniţi. "Vom continua să sporim susţinerea acordată serviciilor de securitate irakiene, furnizând informaţii şi echipamente", a subliniat Obama, anunţând trimiterea a 300 de consilieri militari care să ajute autorităţile irakiene.

"Statele Unite sunt pregătite pentru o acţiune militară în Irak, dar nu vor fi trimise efective militare combatante pe teren; mă voi consulta cu membrii Congresului", a spus Obama, precizând că preferă o soluţie diplomatică la conflictul intercomunitar din Irak şi îndemnând liderii şiiţi şi sunniţi din Irak să depună eforturi pentru depăşirea disensiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici