Barack Obama pledează pentru libertatea presei şi consolidarea democraţiei în Etiopia

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat liderii politici din Etiopia să respecte libertatea presei şi să sporească transparenţa sistemului politic, în cursul unei vizite într-o ţară al cărei regim este acuzat de practici represive, informează cotidianul The New York Times.

92 afișări
Imaginea articolului Barack Obama pledează pentru libertatea presei şi consolidarea democraţiei în Etiopia

Barack Obama (Foto: AFP)

"Atunci când sunt ascultate toate vocile, când oamenii ştiu că participă la procesul politic, o ţară progresează", a declarat Obama într-o conferinţă de presă organizată alături de premierul Etiopiei, Hailemariam Desalegn.

Este prima dată când un preşedinte american în funcţie efectuează o vizită în Etiopia, o economie în creştere care până recent era afectată de sărăcie şi foamete.

Barack Obama a sosit duminică după-amiază în Etiopia, după vizita efectuată în Kenya, ţara în care a trăit tatăl său.

În pofida progreselor politice şi economice din Etiopia, există preocupări grave referitoare la respectarea drepturilor civice. În alegerile din mai, partidul de guvernământ a câştigat toate locurile din Parlament.

În plus, Etiopia are probleme grave la capitolul libertăţii presei, fiind a a doua ţară din lume, după Eritreea, din punctul de vedere al numărului de ziarişti aflaţi în detenţie. Înaintea vizitei lui Obama, regimul din Etiopia a eliberat câţiva jurnalişti şi bloggeri.

Foto: AFP

Luni după-amiază, Barack Obama va participa la o reuniune a Uniunii Africane pe tema crizei din Sudanul de Sud.

"Condiţiile din Sudanul de Sud se înrăutăţesc. Dacă nu se va ajunge la un acord până la termenul-limită din 17 august, Statele Unite şi partenerii vor trebui să analizeze alte opţiuni", a spus Obama, sugerând impunerea de sancţiuni economice şi militare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici