Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, uniţi în faţa Iranului

Preşedintele american, Barack Obama, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, sunt "uniţi" în faţa Iranului în ceea ce priveşte dosarul nuclear, a afirmat marţi Casa Albă.

530 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, uniţi în faţa Iranului

Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, uniţi în faţa Iranului (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Preşedinţia americană a precizat că şeful Casei Albe şi premierul israelian au avut o discuţie telefonică de o oră marţi seară, după fusul orar al Washingtonului, sau în timpul nopţii, după cel al Ierusalimului, pentru a discuta despre "ameninţarea reprezentată de programul nuclear iranian".

"Preşedintele Obama şi premierul Netanyahu au insistat asupra faptului că sunt uniţi în hotărârea lor de a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară", a precizat Casa Albă.

După ce a comunicat mai devreme în cursul zilei de marţi că Obama şi Netanyahu nu se vor întâlni la Adunarea Generală a ONU de la New York, din cauza incompatibilităţii de program, Casa Albă a precizat că "în pofida informaţiilor apărute în presă, premierul Netanyahu nu a cerut să-l întâlnească pe preşedintele Obama la Washington, iar o asemenea cerere nu a fost refuzată".

Cotidianul israelian Haaretz a scris marţi că Benjamin Netanyahu era gata să meargă la Washington pentru a se întâlni cu Barack Obama, însă Casa Albă a respins solicitarea acestuia.

Casa Albă a invocat o incompatibilitate între agenda lui Obama şi cea a lui Netanyahu.

"Preşedintele va sosi la New York luni, 24 septembrie, şi va pleca marţi, 25 septembrie. Premierul ajunge la New York abia mai târziu în cursul sptămânii", a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NSC, cabinetul de politică externă al preşedintelui), Tommy Vietor.

Cu puţin înainte, un înalt responsabil israelian a declarat pentru AFP că solicitarea israeliană de a-l primi pe Netanyahu în timpul vizitei acestuia la New York a fost refuzată de Casa Albă.

Vietor a declarat însă că Obama şi Netanyahu "pur şi simplu nu vor fi în oraş în acelaşi timp", adăugând că "preşedintele şi premierul sunt frecvent în contact şi că premierul se va întâlni cu alţi înalţi responsabili (americani), printre care secretarul de Stat, Hillary Clinton".

Precizările Casei Albe de marţi seară intervin în contextul în care Israelul şi Statele Unite îşi exprimă tot mai deschis divergenţele cu privire la dosarul nuclear iranian. Washingtonul s-a opus luni solicitărilor repetate ale lui Netanyahu de a impune Iranului o "linie roşie clară" pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară.

În replică, premierul israelian a afirmat marţi că, în acest caz, comunitatea internaţională nu poate cere Israelului să aibă răbdare înainte de a acţiona în privinţa Iranului, suspectat de marile puteri şi de Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.

Obama, aflat în campanie electorală pentru a obţine un nou mandat prezidenţial, este puternic criticat în privinţa dosarului nuclear iranian de adversarul său republican, Mitt Romney, care îi reproşează că "a lăsat baltă" Israelul şi că nu dă dovadă de suficientă fermitate în faţa Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici