Barack Obama şi Mitt Romney încheie în ritm alert campania prezidenţială

Barack Obama şi Mitt Romney şi-au continuat campaniile, duminică, într-un ritm alert cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale, democratul afişându-se cu fostul preşedinte Bill Clinton pentru a încerca să obţină avantaj într-o cursă strânsă.

373 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Mitt Romney încheie în ritm alert campania prezidenţială

Barack Obama şi Mitt Romney încheie în ritm alert campania prezidenţială (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cu două zile înainte de vot, sondajele naţionale arată o cursă de final strânsă între preşedintele democrat în exerciţiu şi fostul guvernator al statului Massachusetts (nord-est).

Un sondaj publicat duminică seară de către Wall Street Journal şi NBC News îl creditează cu 48 la sută intenţii de vot pe Barack Obama şi cu 47 la sută pe Mitt Romney, cei doi fiind aproape la egalitate, dacă se ţine cont de marja de eroare de 2,55 la sută.

Un alt sondaj realizat pentru USA Today de către institutul Gallup în statele-cheie îi situează pe cei doi candidaţi la egalitate, cu 48 la sută fiecare. Un sondaj precedent publicat duminică de ABC News/Washington Post îi plasa pe ambii candidaţi la egalitate, fiecare având 48 la sută intenţii de vot.

Dar, cu toate acestea, cu două zile înainte de alegeri, preşedintele în exerciţiu pare mai bine plasat, ţinând cont de superioritatea pe care i-o acordă sondajele în cele zece state-cheie, decisive pentru rezultatul final al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele este ales în urma unui sufragiu universal indirect şi trebuie să strângă o majoritate de 270 de mari electori (din 538) pentru a fi ales.

Duminică dimineaţă, pe postul de televiziune ABC, consilierul politic al lui Obama, David Plouffe, a admis că era vorba de o cursă "foarte strânsă", dar a subliniat că preşedintele păstrează "un avans important" în statele-cheie.

"Votul anticipat a mers foarte bine pentru noi. Credem că vom termina cu un elan puternic în favoarea noastră (...) Sunt încrezător că va fi reales", a spus el.

"Două zile! Două zile şi începem munca!", a declarat la rândul său Mitt Romney la Des Moines, în Iowa (centru-nord).

La începutul unui periplu duminical de 3.000 de kilometri în cinci state, republicanul a explicat pentru aproximativ 4.000 de susţinători că nu le promite "cel mai mare cec al statului, nici să ia de la unii pentru a redistribui în favoarea" lor.

"Preşedintele crede că soluţia aparţine statului. Nu, soluţia este locuri de muncă mai bune", a menţionat el, invocând experienţa sa de om de afaceri.

"Pentru prima dată în patru ani, fiecare antreprenor, fiecare întreprindere mică, fiecare creator de locuri de muncă va şti că preşedintele Statelor Unite îi iubeşte", a repetat Mitt Romney mai târziu la Cleveland, în Ohio (nord).

Statul din nord este atât de disputat la sfârşit de campanie, încât avionul lui Mitt Romney s-a încrucişat pe pista aeroportului cu cel al vicepreşedintelui Joe Biden, care a venit în campanie în acelaşi oraş. Vizita lui Romney a fost a 19-a în acest stat în numai o lună.

Barack Obama, în schimb, îşi continua cursa alertă, duminică, parcurgând 8.000 de kilometri şi cinci state în 20 de ore. Dimineaţa devreme, a urcat în Air Force One către New Hampshire, singurul stat din nord-est câştigat în mare parte de democraţi.

"Am făcut reale progrese în ultimii patru ani dar, New Hampshire, suntem aici pentru că ştim că mai avem de muncă. Şi atât timp cât un singur american care vrea un loc de muncă nu va putea să-şi găsească unul, treaba noastră nu se va termina", a declarat la Concord, după un discurs al fostului preşedinte Bill Clinton, venit încă o dată să-l salveze.

Ulterior, preşedintele s-a îndreptat către Fort Lauderdale, în Florida. Statul din sud-est a rămas în istorie pentru că a decis alegerea la limită a lui George W. Bush în 2000.

Apoi, a apărut într-o mulţime de aproximativ 15.000 de persoane alături de artistul Stevie Wonder, în Ohio, şi de aproximativ 20.000 câteva ore mai târziu la Aurora, Colorado (vest), unde a pozat în continuare ca apărător al clasei de mijloc şi al visului american, la care "aici, în Statele Unite, poţi să ajungi dacă încerci".

Obama, care a încheiat discursul cu un îndemn de participare la vot, a urcat în avion pentru a petrece restul nopţii la Wisconsin (nord).

La rândul său, ca să-şi păstreze şansele pentru a-l succeda pe Obama la 20 ianuarie 2013, Romney a consacrat câteva ore Pennsylvaniei (est), un stat la care niciunul dintre candidaţi nu s-a raportat la modul serios.

În pofida frigului şi probabil a rarităţii prezenţei sale aici, zeci de mii de persoane au venit să-l asculte afară.

"Votul vostru ajunge în întreaga ţară... şi în inima mea", a afirmat el.

Luni, Obama va susţine discursuri în capitalele statelor Wisconsin, Ohio şi Iowa. Spre seară, se va duce la Chicago, fieful său din Illinois (nord), unde va petrece ziua scrutinului, chiar dacă a votat anticipat deja la sfârşitul lui octombrie.

În aceeaşi zi, Romney va efectua cinci deplasări în Florida, în Virginia, în Ohio şi în New Hampshire. Marţi, va vota în Massachusetts, înainte de a aştepta rezultatele la Boston.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici