Barack Obama susţine acordarea unui eventual ajutor militar Sudanului de Sud

Preşedintele Barack Obama a autorizat vineri atribuirea unui eventual ajutor militar al Statelor Unite guvernului din Sudanul de Sud care şi-a declarat independenţa de Sudan în 2011, dar rămâne afectat de violenţe grave şi tensiuni cu Khartoum.

231 afișări
Imaginea articolului Barack Obama susţine acordarea unui eventual ajutor militar Sudanului de Sud

Barack Obama susţine acordarea unui eventual ajutor militar Sudanului de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a informat secretarul de Stat Hillary Clinton că, în opinia sa, "furnizarea de materiale şi servicii de apărare republicii Sudanului de Sud va spori securitatea Statelor Unite şi va permite promovarea păcii mondiale", a indicat Casa Albă.

Este vorba de o măsură tehnică referitoare la legea asupra controlului exportului de arme (Arms Export Control Act) care îi permite preşedintelui să decidă în materie de importuri şi exporturi de materiale de apărare.

"Această măsură nu constituie o decizie de a acorda această asistenţă", a subliniat un înalt oficial al Preşedinţiei americane.

Aceasta este doar "necesar pentru a continua ajutorul în materie de securitate pe care Statele Unite l-au furnizat guvernului regional al Sudanului de Sud înainte de declararea independenţei" în iulie 2011, a precizat acesta sub anonimat.

La mai puţin de şase luni de la declararea independenţei susţinută fără rezerve de Washington, care menţine pentru moment Sudanul pe lista neagră a statelor ce susţin terorismul, Sudanul de Sud este afectat de grave violenţe interetnice care s-au soldat cu peste 3.000 de morţi în ultima săptămână.

Aceste conflicte au fost exacerbate de două decenii de război civil între nordul şi sudul Sudanului care a alimentat conflictele istorice dintre triburi rivale, instrumentate uneori de Khartoum.

În acelaşi timp, tensiunile persistă între Sudan şi Sudanul de Sud, în special cu privire la resursele de petrol. Sudanul de Sud are mari resurse de petrol dar depinde de structurile Sudanului pentru exporturi, iar Khartoum a anunţat planuri de a lua în natură aproape un sfert din aceste exporturi ca drept de trecere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici