Barack Obama trimite 100 de militari în Uganda, în lupta împotriva unei grupări rebele

Preşedintele Barack Obama a anunţat vineri trimiterea a aproximativ 100 de militari americani în Uganda, pentru a le oferi susţinere soldaţilor din regiune angajaţi în lupte împotriva Armatei de Rezistenţă a Domnului (LRA), o grupare rebelă acuzată de comiterea unor atrocităţi.

500 afișări
Imaginea articolului Barack Obama trimite 100 de militari în Uganda, în lupta împotriva unei grupări rebele

Barack Obama trimite 100 de militari în Uganda, în lupta împotriva unei grupări rebele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a anunţat, într-o scrisoare adresată Congresului şi comunicată presei, că a "autorizat un număr mic de forţe americane, echipate de luptă, să staţioneze în Africa Centrală, cu scopul de a ajuta forţele din regiune care acţionează pentru a-l obliga pe Joseph Kony (liderul LRA) să părăsească teatrul luptelor".

Ulterior, aceiaşi militari vor fi mobilizaţi şi în alte ţări vecine, în care gruparea LRA este prezentă. "Aceste forţe vor oferi consiliere armatelor partenere" care-l vizează pe Kony şi pe "alţi membri ai conducerii LRA", se arată în scrisoare.

"Forţele noastre vor furniza informaţii, consiliere şi un ajutor" acestor armate, a declarat Obama.

La sfârşitul lui 2010, preşedintele american a publicat, la solicitarea Congresului, un plan de acţiune împotriva rebeliunii, vizând dezarmarea LRA şi aducerea comandanţilor grupării în faţa justiţiei, protejarea civililor şi suplimentarea ajutoarelor umanitare furnizate persoanelor afectate.

LRA, cunoscută ca una dintre cele mai brutale mişcări de gherilă din lume, este activă în nordul Ugandei din 1988, iar din 2005 combatanţii săi s-au instalat în nord-estul Republicii Democratice Congo (RDC), în Republica Centrafricană şi în Sudanul de Sud.

Generalul Carter Ham, responsabilul pentru Africa al armatei americane declara, la 4 octombrie că "probabil" Joseph Kony, căutat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, se află în Republica Centrafricană.

"Cea mai bună estimare a mea, în acest moment, este că Joseph Kony şi principalii comandanţi (ai LRA) se află probabil în Republica Centrafricană", aprecia generalul Ham, într-o intervenţie în faţa Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), un cerc de reflecţie cu sediul la Washington.

"Armata ugandeză îşi desfăşoară eforturile în această zonă", a adăugat el, amintind că LRA "continuă să terorizeze, asasineze şi răpească" locuitori din aceste regiuni.

Însă generalul se declara "optimist" cu privire la o viitoare suplimentare a numărului instructorilor şi consilierilor militari americani cu misiunea de a ajuta ţările din regiune în lupta împotriva acestei rebeliuni.

Washingtonul asigură, deja, antrenarea unui batalion al armatei congoleze, iar în prezent negociază cu Kinshasa pentru formarea unui al doilea batalion, a mai declarat generalul Ham.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici