Barack Obama vrea să elimine anumite restricţii impuse Cubei

Preşedintele Barack Obama intenţionează să elimine unele restricţii impuse Cubei, permiţându-le cetăţenilor americani de origine cubaneză să-şi viziteze mai des familiile şi să le trimită sume nelimitate de bani, potrivit unui oficial al administraţiei, citat de Wall Street Journal în ediţia online.

18 afișări
Imaginea articolului Barack Obama vrea să elimine anumite restricţii impuse Cubei

Barack Obama vrea să elimine anumite restricţii impuse Cubei

Prin acest gest, care ar marca o deschidere mai mare faţă de regimul de la Havana, Barack Obama va îndeplini o promisiune electorală. Preşedintele poate, conform atribuţiilor sale, să reducă restricţiile impuse călătoriei şi trimiterii de bani în Cuba. Această decizie va afecta aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni americani care au membri ai familiei în Cuba.

Potrivit oficialului citat, preşedintele Obama nu intenţionează să elimine embargoul comercial impus asupra Cubei, măsură care ar necesita demersuri în Congres, nici să analizeze un demers specific din punct de vedere diplomatic.

Militanţii pentru o mai mare deschidere faţă de Cuba au menţionat că decizia este importantă, semnalând dorinţa administraţiei Obama de a întreprinde măsuri cu privire la regimul de la Havana încă de la începutul mandatului. Pe de altă parte, alţii consideră că deschiderea faţă de Cuba nu va favoriza democraţia în această ţară, atât timp cât fraţii Castro se află la putere.

Coordonarea în timp a acestui anunţ este neclară, dar anumiţi specialişti asupra politicii din Cuba au precizat că ar pute ainterveni înaintea summitului Americilor, prevăzut să aibă loc luna aceasta în Trinidad şi Tobago.

Restricţiile aplicate călătoriilor şi trimiterii de bani reies din embargoul impus în 1962, după ce Fideo Castro a preluat puterea în Cuba. Preşedintele Jimmy Carter a permis o relaxare a restricţiilor pentru călătorie, dar Ronald Reagan le-a reinstituit cu anumite excepţii. Sub preşedinţia lui Bill Clinton, cetăţenii americani de origine cubaneză îşi puteau vizita familiile o dată pe an. Politica preşedintelui George W. Bush a fpst într-o anumită perioadă mai relaxată, dar în 2004, el a înăsprit legislaţia, permiţând vizitarea familiei în Cuba odată la trei ani şi limitând definiţia membrilor familiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici