Bashar al-Assad nu mai poate supravieţui mult timp la putere, apreciază unchiul său din exil

Unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, aflat în exil, apreciază că liderul sirian nu mai poate rămâne la putere pentru multi timp, din cauza nivelului violenţei cu care regimul reprimă mişcarea de contestare izbucnită în urmă cu un an.

185 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad nu mai poate supravieţui mult timp la putere, apreciază unchiul său din exil

Bashar al-Assad (Imagine: Meediafax Foto/AFP)

"Problemele au devenit acum generale (şi s-au extins) la nivelul întregii ţări, nu există locuri care să fi scăpat violenţei, aşa că nu cred că (preşedintele sirian Bashar al-Assad) poate rămâne la putere", a declarat Rifaat. "Însă aş spune, totuşi, că ar trebui să stea (la putere), pentru a putea coopera cu un nou Guvern şi a oferi experienţa pe care a acumulat-o", a adăugat unchiul liderului sirian, relatează BBC News Online.

El a insistat totodată că familia al-Assad încă mai este "destul de acceptată de poporul sirian".

"O comisie din partea Ligii Arabe şi Consiliului de Securitate (al ONU) ar trebui să meargă şi să monitorizeze (eventuale) alegeri libere şi transparente", a continuat acesta.

"Atunci veţi putea vedea că familia al-Assad se bucură de mult mai multă importanţă şi susţinere decât unii dintre liderii (Consiliului Naţional Sirian, o coaliţie de opoziţie) pe care-i vedem la televizor acum", a conchis el.

De fapt, Rifaat vrea să spună că ar fi un bun preşedinte, un lucru prea puţin probabil în urma anilor de exil, apreciază BBC.

Afirmaţiile sale dure la adresa lui Bashar nu constituie o surpriză, comentează BBC, adăugând că opiniile sale sunt larg acceptate atât de opozanţii regimului, cât şi de Occident şi lumea arabă.

Rifaat al-Assad trăieşte în exil la Paris, în urma unei încercări nereuşite de a-l înlătura de la putere pe fratele său Hafez al-Assad în anii '90.

În pofida faptului că a încercat să îl îndepărteze de la putere pe fratele său printr-o lovitură de stat în timp ce acesta se refăcea în urma unui atac de cord, el a fost îndepărtat în mod oficial din funcţia de vicepreşedinte abia în 1998.

Pe de altă parte, Rifaat a condus, în februarie 1982, un asalt militar asupra Hama, în vederea înăbuşirii unei revolte a Fraţilor Musulmani, în care au fost ucise între 10.000 şi 25.000 de persoane.

De asemenea, în momentul în care Bashar a devenit preşedinte, în urma morţii tatălui său, în 2000, Rifaat a denunţat această succesiune drept o "adevărată farsă şi o piesă de teatru neconstituţională", el considerându-se succesorul legitim al fratelui său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici