BBC a conceput în anii '70 un mesaj care urma să fie transmis în cazul unui atac nuclear

Radioteleviziunea britanică BBC a conceput în anii '70 un anunţ destinat să liniştească publicul în cazul unui atac nuclear împotriva Marii Britanii, potrivit unor documente din arhiva naţională desecretizate vineri.

10 afișări
Imaginea articolului BBC a conceput în anii '70 un mesaj care urma să fie transmis în cazul unui atac nuclear

BBC a conceput în anii '70 un mesaj care urma să fie transmis în cazul unui atac nuclear

BBC a elaborat împreună cu diferite ministere un mesaj destinat a fi difuzat din două în două ore, pentru a îndemna ascultătorii "să îşi păstreze calmul şi să nu îşi părăsească locuinţele" după un atac nuclear.

Anunţul începea astfel: "Această ţară a fost atacată cu arme nucleare. Mijloacele de comunicaţii au fost grav avariate, iar numărul victimelor şi amploarea pagubelor nu sunt cunoscute încă".

"Nu aveţi nimic de câştigat dacă încercaţi să plecaţi. Ieşind din casele voastre, v-aţi putea expune unui pericol mult mai mare. Dacă veţi pleca, nu veţi avea hrană, apă, adăpost sau protecţie", continua mesajul.

Publicul era avertizat asupra pericolului prafului radioactiv şi măsurilor necesare pentru a se proteja. Cetăţenii erau sfătuiţi să stingă focul, să întrerupă alimentarea cu gaz sau alte surse de energie, să raţionalizeze proviziile de hrană sau consumul de apă evitând folosirea acesteia pentru toaletă.

Într-o scrisoare datată în iunie 1974, ministrul britanic al Poştei şi telecomunicaţiilor, Harold Greenwood, dorea ca acest mesaj să fie citit, ca în timpul celui de-al doilea război mondial, de o voce cunoscută ascultătorilor, pentru a-i linişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici