BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici

Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia ţării şi aproximativ 80 de parlamentari din cadrul formaţiunii guvernamentale Partidul Regiunilor, ar putea deveni parte a unei soluţii în Ucraina şi ar putea contribui la readucerea ţării pe făgaşul normalităţii, comentează BBC.

1898 afișări
Imaginea articolului BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici

BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici

În Ucraina, fuziunea între politică şi mediul de afaceri este mai mult regula decât excepţia. Deţinerea unor funcţii legislative şi executive de rang înalt oferă acces la controlarea sistemului, la finanţele publice şi la imunitate.

De exemplu, cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, principalul susţinător financiar al regimului şi un vechi aliat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost până recent membru al Parlamentului. Aceste privilegii pot aduce beneficii substanţiale. Ahmetov controlează un grup de circa 50 de parlamentari şi a emis două declaraţii în care a condamnat violenţa.

Alţi moguli puternici din cadrul Partidului Regiunilor sunt Vadim Novinski, cel de-al treilea cel mai bogat om din Ucraina, şi Serhii Tigipko, fost candidat la preşedinţie şi ministru al Muncii, care a cerut formarea unui Guvern de tehnocraţi.

Mai este grului "Firtaş" din Parlament, condus de magnatul în domeniul gazelor Dmitro Firtaş şi vicepremierul Igor Boiko. Acesta include 30 de parlamentari.

Un aliat apropiat al lui Firtaş, Serhii Liovocikin a demisionat din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale dar a rămas consilierul lui Ianukovici. Odată cu creşterea numărului victimelor, magnatul gazelor a emis o declaraţie în care face apel la pace, pentru prima dată de la începutul crizei.

Declaraţii ca acestea nu sunt suficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge. Grupurile de afaceri au ezitat până acum să îşi asume responsabilitatea şi să se folosească de influenţa lor în Parlament pentru a forţa o rezoluţie.

Acest lucru explică parţial escaladarea violenţei în această săptămână la Kiev, în timp ce Parlamentul nu a reuşit să voteze modificarea Constituţiei, care ar fi redus competenţele prezidenţiale înaintea alegerilor.

Clanul de afaceri este călcâiul lui Ahile al regimului. Cu sancţiuni inteligente, care să vizeze activele şi interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea liniştii în Ucraina.

Marile companii au nevoie de acces pe piaţa europeană, iar instabilitatea le va devaloriza activele. Tăierea oxigenului european ar putea însemna că preţul de a face afaceri sub preşedinţia lui Ianukovici este prea mare. Aceasta este principala pârghie pe care o au UE şi Statele Unite.

Sub presiunea sancţiunilor, grupul oamenilor de afaceri are suficienţi reprezentanţi în Parlament pentru a forma o nouă majoritatea cu opoziţia şi deputaţii independenţi. Fisurile din cadrul Partidului Regiunilor au început deja, şapte parlamentari anunţându-şi plecarea din partid şi îndemnând şi alţii să facă la fel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici