Belgia ar putea restricţiona încă trei ani accesul românilor pe piaţa muncii

Guvernul federal belgian ar putea decide, în şedinţa de vineri, prelungirea cu încă trei ani a restricţiilor pe piaţa muncii impuse imigranţilor din România şi Bulgaria, relatează cotidianul De Morgen, în pagina electronică.

54 afișări
Imaginea articolului Belgia ar putea restricţiona încă trei ani accesul românilor pe piaţa muncii

Belgia ar putea restricţiona încă trei ani accesul românilor pe piaţa muncii

Surse din cadrul Executivului federal au declarat pentru cotidianul De Tijd, preluat de publicaţia De Morgen, că principalul motiv care va fi invocat pentru această măsură va fi protejarea pieţei muncii din Belgia, în contextul actualei crize economice mondiale.

Belgia a fost una dintre ţările UE care au impus restricţii de doi ani pe piaţa muncii cetăţenilor din România şi Bulgaria, la data aderării celor două state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. Românii au în prezent nevoie de un permis de muncă pentru a putea lucra legal în Belgia.

La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi aceste reglementări temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piaţa muncii cu încă trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea în continuare a restricţiilor timp de încă doi ani – perioada totală fiind aşadar de şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei.

Potrivit surselor guvernamentale citate de De Tijd, Consiliul de Miniştri de la Bruxelles ar urma să decidă vineri prelungirea restricţiilor până la 1 ianuarie 2012.

Dintre partidele politice belgiene, numai VLD (liberal-democraţi flamanzi) şi într-o măsură mai mică MR (Mişcarea Reformatoare – liberalii valoni) au susţinut ideea liberului acces al românilor pe piaţa muncii începând cu 1 ianuarie 2009. În schimb, CD&V (creştin-democraţii conservatori), CDH (Centrul Democrat Umanist) şi PS (Partidul Socialist) au avut rezerve în această privinţă încă de la aderarea României şi Bulgariei la UE.

Guvernul belgian nu este obligat să motiveze decizia prelungirii restricţiilor decât în cazul unei a doua (şi ultime) prelungiri. Cu toate acestea, în cercurile guvernamentale se vorbeşte tot mai mult despre recesiunea economică iminentă, care ar justifica măsuri de protecţie a pieţei muncii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici