Benazir Bhutto a murit din cauza loviturii suferite la cap în urma exploziei - raport Scotland Yard

Anchetatorii Scotland Yard au concluzionat că Benazir Bhutto a murit din cauza loviturii la cap pe care a suferit-o în urma suflului exploziei produse în apropierea vehiculului său şi nu din cauza unui glonţ, au declarat joi o serie de oficiali, citaţi de The New York Times în ediţia electronică.

2 afișări
Imaginea articolului Benazir Bhutto a murit din cauza loviturii suferite la cap în urma exploziei - raport Scotland Yard

Benazir Bhutto a murit din cauza loviturii suferite la cap în urma exploziei - raport Scotland Yard

Concluziile susţin explicaţiile oferite de Guvernul pakistanez privind moartea fostului premier survenită în decembrie, o ipoteză respinsă de simpatizanţii lui Bhutto şi de legişti.

Nu se ştie însă cum au ajuns la această concluzie anchetatorii detaşaţi de Scotland Yard, în lipsa rezultatelor autopsiei şi a altor potenţiale probe semnificative care au fost distruse imediat după atentat de către serviciile de salubrizare.

Ancheta Scotland Yard a dezvăluit, de asemenea, că o persoană înarmată, surprinsă în numeroase fotografii făcute la locul atacului, a declanşat şi explozia, au declarat oficialii care au avut acces la concluziile investigaţiei, care nu au fost încă date publicităţii. Autorităţile pakistaneze au anunţat iniţial că atacul a fost comis de două persoane, parţial în baza fotografiilor publicate de ziarele din Pakistan.

Anchetatorii britanici au transmis joi concluziile Guvernului condus de Pervez Musharraf, potrivit oficialilor citaţi, urmând ca în cursul zilei de vineri să înainteze un raport oficial Executivului, lui Asif Ali Zardari, soţul fostului lider al opoziţiei, şi lui Bilawal Bhutti Zardari, fiul lor de 19 ani, student la Londra.

Un purtător de cuvânt al Scotland Yard a declarat că nu va comenta concluziile raportului înainte de a fi făcut public. Anchetatorii britanici îi vor prezenta de asemenea raportul, vineri, inspectorului general al poliţiei pakistaneze, Abdul Majid, cel care coordonează echipa pakistaneză de investigatori în acest caz.

Raportul Scotland Yard va fi dat publicităţii cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 18 februarie. Concluziile sale vor fi privite însă cu scepticism, în special de simpatizanţii fostului premier, care consideră Guvernul pakistanez reponsabil de moartea lui Bhutto şi nu vor contribui la aplanarea tensiunilor interne după încheierea celor 40 de zile de doliu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici