Benedict al XVI-lea "se simte mai bine, eliberat din postura de Papă", susţine un cardinal

Benedict al XVI-lea a şocat prin "simplitatea" sa demisionând şi "eliberat din postura de Papă", probabil "se simte mai bine", a declarat pentru agenţia LMedia cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, în vârstă de 65 de ani, unul dintre "papabili" Americii Latine.

611 afișări
Imaginea articolului Benedict al XVI-lea "se simte mai bine, eliberat din postura de Papă", susţine un cardinal

Benedict al XVI-lea "se simte mai bine, eliberat din postura de Papă", susţine un cardinal (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Papa, renunţând la funcţia sa, "a şocat prin simplitate", a apreciat prefectul Congregaţiei pentru institutele vieţii consacrate şi societăţile vieţii apostolice, un minister care supervizează activităţile a aproximativ 800.000 de bărbaţi şi femei.

"Mi se pare că s-a eliberat deja puţin de postura sa de papă şi se simte mai bine", a declarat cardinalul Braz de Aviz pentru această agenţie de informaţii a Vaticanului.

"Lucrurile nu se întâmplă niciodată din întâmplare în Biserică", a mai declarat acesta pentru agenţia Ansa, subliniind "tensiunile" între diverse personalităţi ale Sfântului Scaun şi o viaţă cotidiană "deloc liniştită".

"Cu siguranţă papa a luat de asemenea în considerare expunerea publică a bolii lui Jean Paul II (în cursul agoniei acestuia din 2005) şi nu a vrut să refacă acest drum, pentru binele Bisericii", a afirmat cardinalul brazilian.

Prelatul nu şi-a ascuns în interviurile sale precedente regretul şi frustrarea că episcopii din Sud nu sunt mai bine reprezentaţi în Curia romană. "În American Latină, Africa şi în Asia există un sentiment religios foarte puternic în timp ce vocaţia scade în Europa în mod foarte îngrijorător".

Braz de Aviz nu a exclus că un latino-american ar putea deveni papă. "Posibilitatea există", a spus el.

"Nu pot spune că sunt candidat, pot spune că sunt unul dintre cei 116 candidaţi", membrii alegători ai Sfântului colegiu, a declarat acesta.

Joao Braz de Aviz a fost numit episcop atunci când încă nu împlinise vârsta de 46 de ani. În ianuarie 2011, Benedict XVI la adus la Vatican. Apropiat al mişcării "Focolari" şi simpatizant al unei concepţii moderate a "teologiei eliberării", acest episcop trăieşte de aproape 30 de ani cu aproximativ 130 de alice mici în corp, "amintiri" ale unui schimb de focuri în mijlocul căruia s-a găsit din greşeală în plină stradă, pe când era tânăr preot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici