Benjamin Netanyahu a primit sarcina formării guvernului, dar nu este clar dacă poate obţine susţinere

  • Benjamin Netanyahu a primit sarcina formării guvernului Israelului, dar nu este clar dacă poate obţine susţinere în Knesset
  • Reuven Rivlin: "Nu este o decizie uşoară din punct de vedere moral şi etic"
  • Yair Lapid: "Preşedintele şi-a îndeplinit sarcina prin acordarea mandatului lui Benjamin Netanyahu, dar actuala situaţie este o ruşine pentru Israel"
159 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu a primit sarcina formării guvernului, dar nu este clar dacă poate obţine susţinere

FOTO: Benjamin Netanyahu. Sursa: Profimedia

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, i-a acordat lui Benjamin Netanyahu sarcina formării noului guvern, subliniind însă că nu a fost o decizie uşoară, în contextul procesului de corupţie care îl vizează pe liderul partidului Likud.

Benjamin Netanyahu va avea o sarcină dificilă în obţinerea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea unui nou guvern.

"Nu este o decizie uşoară din punct de vedere moral şi etic. Şi mă tem pentru ţară. Dar fac ceea ce trebuie să fac în calitatea de preşedinte al Israelului, în conformitate cu legile şi cu deciziile judiciare, ţinând cont de voinţa suverană a cetăţenilor", a declarat Reuven Rivlin, citat de cotidianul Times of Israel.

Benjamin Netanyahu, liderul Likud (dreapta), mizează pe susţinerea 52 de membri ai Knessetului, fiind sub pragul majorităţii, de 61 de locuri. În afară de Likud, Netanyahu este susţinut de formaţiunile Shas, Iudaismul Unit al Torei şi Sionismul Religios. Netanyahu are la dispoziţie 28 de zile pentru formarea noului Cabinet şi obţinerea majorităţii în Knesset.

"Preşedintele şi-a îndeplinit sarcina prin acordarea mandatului lui Benjamin Netanyahu, dar actuala situaţie este o ruşine pentru Israel", a reacţionat Yair Lapid, liderul formaţiunii Yesh Atid (Există un Viitor, centru). Yair Lapid are susţinerea a 45 de parlamentari din formaţiunile Yesh Atid, Albastru & Alb, Yisrael Beitenu, Partidul Muncii şi Yamina.

Partidele Noua Speranţă, Lista Arabă Unită şi Raam nu au decis încă pe cine susţin pentru postul de prim-ministru.

În cazul în care nu va putea fi instalat un nou guvern, Israelul ar putea organiza din nou alegeri parlamentare anticipate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici