Benjamin Netanyahu: Israelul şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a declarat că ţara sa şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria, în contextul în care Israelul este preocupat de prezenţa tot mai puternică a Iranului în Siria, informează cotidianul The New York Times.

1364 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu: Israelul şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria

Benjamin Netanyahu: Israelul şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria

Forţele israeliene au efectuat în Siria mai multe atacuri aeriene şi cu rachete în cursul conflictului civil din această ţară, vizând în special transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah, dar şi obiective controlate de forţele iraniene sau cele sprijinite de Teheran. Israelul se teme că forţele iraniene ar putea rămâne pe termen lung în Siria, lucru care ar ameninţa securitatea Israelului.

Netanyahu, care în urmă cu câteva zile s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat că a transmis "fără echivoc şi clar" că raidurile aeriene israeliene în Siria vor continua.

"Preşedintele Putin şi cu mine am căzut de acord asupra unui obiectiv comun - scoaterea din Siria a forţelor străine care au venit în urma izbucnirii războiului civil", a adăugat liderul israelian.

Moscova nu a comentat încă afirmaţiile lui Netanyahu, însă Rusia a semnalat în trecut că este în favoarea retragerii forţelor străine din Siria, deşi plănuieşte să menţină baze permanente în această ţară.

În luna decembrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a decis retragerea în totalitate a trupelor americane din Siria, motivând că organizaţia teroristă Stat Islamic a fost înfrântă. Liderul de la Casa Albă a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani.

Ulterior, un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei de la Washington a declarat că Statele Unite vor menţine aproximativ 400 de militari în Siria, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar putea include până la 1.500 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici