Benjamin Netanyahu nu este impresionat de raportul AIEA despre Iran

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a minimalizat joi relevanţa unui raport al Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA) care afirmă că Iranul a făcut o pauză în extinderea producţiei sale şi a locaţiilor implicate în programul nuclear în ultimele trei luni.

247 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu nu este impresionat de raportul AIEA despre Iran

Benjamin Netanyahu nu este "impresionat" de raportul AIEA despre Iran

"Nu sunt impresionat de raportul publicat în această seară. Iranul nu îşi mai extinde programul nuclear pentru că este deja în posesia infrastructurilor necesare pentru fabricarea armei nucleare", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat al serviciilor sale.

"Problema nu este a şti dacă îşi extind programul ci cum să oprim programul nuclear militar iranian. Acesta este motivul pentru care trebuie continuată aplicarea presiunii asupra Iranului prin sancţiuni", a adăugat el.

Conform noului raport AIEA, doar patru noi centrifuge au fost active la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz iar rata de producţie a uraniului la 5 şi la 20 la sută a "rămas similară" celei din ultimele trei luni.

Iranul nu a început să implementeze centrifugile de nouă generaţie IR-2M şi "niciun component major" nu a fost amplasat la reactorul IR-40 aflat în curs de construcţie la Arak.

Acest raport este publicat cu câteva zile înainte de negocierile de la Geneva între Iran şi grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) cu privire la programul nuclear controversat al Iranului, suspectat în pofida dezminţilor sale că urmăreşte obţinerea armei nucleare.

Săptămâna trecută, trei zile de intense negocieri la Geneva între cele două părţi nu au adus un acord.

Participanţii au vorbit cu toate acestea de progrese importante în ceea ce priveşte dosarul, provocând criticile şi preocuparea Israelului care apreciază că un Iran care ar dispune de arma atomică i-ar ameninţa existenţa şi se declară în mod regulat gata să atace instalaţiile nucleare iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici