Benjamin Netanyahu nu este la curent cu contacte între SUA şi Iran privind programul nuclear

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică într-un comunicat că nu este la curent cu contacte între Iran şi Statele Unite referitoare la programul nuclear iranian.

257 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu nu este la curent cu contacte între SUA şi Iran privind programul nuclear

Benjamin Netanyahu nu este la curent cu contacte între SUA şi Iran privind programul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am informaţii cu privire la aceste contacte şi astfel nu pot spune dacă au avut loc. Pur şi simplu pot afirma că Iranul se foloseşte de contacte şi negocieri pentru a câştiga timp şi a avansa cu programul său nuclear", a afirmat Netanyahu.

Moshe Yaalon, ministru al Afacerilor strategice a declarat la rândul său duminică dimineaţă pentru un post de radio că Israelul este la curent cu "contacte discrete" între Statele Unite şi Iran pentru a ajunge la un acord cu privire la negocieri directe asupra programului nuclear iranian.

"Nu este un secret că americanii şi iranienii au avut contacte discrete şi că au existat din partea Statelor Unite eforturi de a promova negocierile directe" cu Teheran, a declarat Moshe Yaalon.

Însă "Iranul a refuzat mereu să aibă discuţii directe", a adăugat acesta.

Conform lui Netanyahu, "în cursul anului trecut au avut loc contacte între Iran şi cinci puteri (Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China) iar Iranul a profitat pentru a produce mii de kilograme de uraniu îmbogăţit".

"Nu am niciun motiv să cred că în caz de contacte cu Statele Unite, iranienii ar acţiona diferit", a continuat Netanyahu preconizând din nou sancţiuni mai dure împotriva Teheranului şi menţinerea unei opţiuni militare "credibile".

Netanyahu a reafirmat de asemenea că atâta timp cât el va fi prim ministru "Israelul nu va permite Iranului să capete capacitate nucleară militară".

Casa Albă a dezminţit sâmbătă că Statele Unite ar fi ajuns la un acord pentru negocieri directe cu Iranul cu privire la programul său nuclear, aşa cum a anunţat publicaţia New York Times, şi a declarat că "continuă să lucreze la o soluţie diplomatică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici