Benjamin Netanyahu nu va forma o coaliţie de guvernare cu Tzipi Livni

Liderul opoziţiei din Israel, Benjamin Netanyahu, a respins marţi oferta premierului Tzipi Livni de a participa la formarea Guvernului, în timp ce principalul partener de coaliţie, Partidul Muncii, încă nu a comunicat care sunt intenţiile sale.

13 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu nu va forma o coaliţie de guvernare cu Tzipi Livni

Liderul opoziţiei din Israel, Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele israelian, Shimon Peres, i-a cerut lui Livni, care depune eforturi să ajungă la o majoritate parlamentară, să formeze un nou Guvern, după ce premierul Ehud Olmert şi-a dat demisia în urma unui scandal legat de corupţie.

"Lucrul cel mai responsabil, democratic şi corect care ar fi de făcut este stabilirea unei date convenabile a alegerilor şi să li se permită oamenilor să decidă cine îi va conduce şi în ce direcţie", a spus Netanyahu.

Sondajele de opinie indică faptul că formaţiunea Likud ar putea câştiga alegerile generale înainte de următoarele alegeri, programate în 2010.

Liderul Partidului Muncii, Ehud Barak, a calificat decizia lui Netanyahu o "oportunitate ratată" şi a declarat că ar putea continua parteneriatul cu partidul de centru al lui Livni, Kadima, dar a precizat că ar putea cere alegeri anticipate.

"Vom analiza toate posibilităţile pentru a aduce un Guvern stabil, cu o abilitate reală de a funcţiona. Dacă vom reuşi să ajungem la un parteneriat real, o vom face cu voinţă. Dacă nu, nu ne temem de alegeri", a spus Barak.

Livni, care are la dispoziţie şase săptămâni pentru a prezenta echipa de guvernare în Parlament, a declarat că va propune alegeri anticipate dacă nu va reuşi să formeze un Guvern.

Olmert a demisionat duminică, dar va rămâne premier interimar până când următorul Guvern va prelua conducerea.

Dacă Livni va reuşi să formeze o coaliţie totuşi, aceasta va fi prima femeie-premier, după Golda Meir, în anii '70.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici