Berlinul ameninţă cu blocarea acordului de asociere UE-Ucraina, din cauza situaţiei Iuliei Timoşenko

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle, îngrijorat de situaţia opozantei Iulia Timoşenko, a ameninţat miercuri, într-un interviu, cu blocarea ratificării acordului de asociere Uniunea Europeană (UE)-Ucraina.

99 afișări
Imaginea articolului Berlinul ameninţă cu blocarea acordului de asociere UE-Ucraina, din cauza situaţiei Iuliei Timoşenko

Berlinul ameninţă cu blocarea acordului de asociere UE-Ucraina, din cauza situaţiei Iuliei Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi, germanii, spunem că acordul de asociere UE-Ucraina nu poate fi ratificat, în cazul în care condiţiile unui stat de drept nu sunt îndeplinite în mod clar", a declarat Westerwelle într-un interviu pentru postul german de televiziune ZDF, atunci când a fost întrebat despre cazul Timoşenko.

Parafat la 30 martie între UE şi Ucraina, acest acord trebuie să fie semnat în mod oficial.

Partea sa comercială va acopri toate domeniile schimburilor bilaterale, şi anume comerţul cu bunuri, inclusiv automobile, agricultură, servicii, investiţii, libera circulaţie a capitalurilor şi chiar şi cea a persoanelor, limitată doar la călătorii de afaceri.

Într-un interviu pentru ediţia de miercuri a cotidianul german Bild, ministrul a amintit totodată Kievului că, în calitate de membru al Consiliului Europei (CoE), s-a angajat să respecte norme minime în domeniul drepturilor omului.

"Guvernul ucrainean trebuie să ştie că drumul către Europa trece peste un pod cu doi piloni, şi anume democraţie şi stat de drept", a declarat el.

Întrebat de ZDF despre o eventuală boicotare a Campionatului de Fotbal Euro-2012 din Ucraina de către Guvernul german, Westerwelle a răspuns că, pentru moment, problema nu este de actualitate. "Eu cred că nu are rost să hotărâm acest lucru acum (...). Nu ajută să spunem ceea ce vom face în şase săptămâni", a continuat el, subliniind că "în prezent este important ca Timoşenko să fie ajutată", aceasta având probleme de sănătate.

Potrivit presei germane, cancelarul german Angela Merkel şi miniştrii Guvernului său ar putea să nu efectueze vizite în această ţară, pentru a asista la meciuri din cadrul Euro-2012, în cazul în care Timoşenko nu este eliberată până atunci.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" ucrainene din 2004, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunţat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici