Berlinul denunţă practicarea torturii de către CIA drept o "încălcare a valorilor democratice"

Practicile serviciilor de informaţii asimilabile torturii dezvăluite marţi în raportul publicat în Statele Unite reprezintă "o încălcare gravă a valorilor democratice", apreciază şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier într-un interviu care urmează să fie publicat joi.

84 afișări
Imaginea articolului Berlinul denunţă practicarea torturii de către CIA drept o "încălcare a valorilor democratice"

Berlinul denunţă practicarea torturii de către CIA drept o "încălcare a valorilor democratice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O asemenea încălcare gravă a valorilor noastre democratice şi liberale nu trebuie să se repete", a declarat Steinmeier pentru Bild, salutând totodată voinţa preşedintelui Barack Obama de a rupe cu aceste practici CIA.

Ministrul german de Externe consideră "inacceptabile" interogatoriile violente la care agenţi americani ai serviciilor de informaţii ar fi supus zeci de deţinuţi cu presupuse legături cu Al-Qaida în perioada 2001-2009, potrivit unui raport publicat marţi de Senatul american.

Deplângând această "greşeală grea", Steinmeier "salută" voinţa preşedintelui american Barack Obama de a "rupe în mod clar cu politica predecesorului său" George W. Bush şi de a expune "în mod deschis" greşelile comise, cu scopul ca ele să nu se mai repete.

Noua politică a Washingtonului "de a recunoaşte erori şi a promite în mod public că asemenea lucruri nu se vor repeta este un pas important", a apreciat el.

UE a catalogat miercuri acest raport al Senatului drept o "etapă pozitivă în înfruntarea în mod public şi critic a programului de detenţie şi interogare al CIA", subliniind că Obama a "pus capăt în mod oficial" acestor practici atunci când a preluat funcţia, în 2009.

În raportul parlamentar se descrie cu amănunte - de nesuportat - cum deţinuţi au fost ţinuţi legaţi timp de trei zile în beznă, au fost loviţi de pereţi, scufundaţi în băi cu gheaţă, privaţi de somn timp de o săptămână, loviţi şi hărţuiţi psihologic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici