Berlinul protestează oficial faţă de lipsa de solidaritate a aliaţilor în Afganistan

Guvernul german a anunţat vineri că şi-a prezentat protestul mai multor aliaţi, în urma criticilor adresate de aceştia după raidul aerian ordonat în urmă cu o săptămână de Bundeswehr, în Afganistan.

24 afișări
Imaginea articolului Berlinul protestează oficial faţă de lipsa de solidaritate a aliaţilor în Afganistan

Berlinul protestează oficial faţă de lipsa de solidaritate a aliaţilor în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Diplomaţii noştri au întreprins demersuri faţă de un anumit număr dintre partenerii noştri pentru susţinerea punctului nostru de vedere", a declarat într-o conferinţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Jens Ploetner, fără să precizeze care sunt ţările vizate.

El a declarat că Berlinul ar dori ca fiecare dintre acestea să aştepte concluziile unei anchete oficiale, aflată în curs, înainte de a se pronunţa.

Ministrul Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a discutat, de asemenea, cu mai mulţi dintre omologii săi, în legătură cu acest subiect, a adăugat Ploetner.

O serie de personalităţi din străinătate au criticat bombardamentul a două camioane-cisternă deturnate de talibani, din cauza importantelor pierderi civile produse în urma acestuia.

Bernard Kouchner, ministrul francez al Afacerilor Externe, a calificat sâmbătă această lovitură aeriană, care s-a soldat cu cel puţin 56 de morţi, lângă Kunduz, în nordul ţării, drept o "mare eroare".

Cancelarul german Angela Merkel şi Steinmeier au criticat, marţi, în faţa Parlamentului de la Berlin, "opiniile pripite" din străinătate.

NATO a dezminţit, joi, existenţa unui raport intern, în care ar fi fost acuzat ofiţerul german care a ordonat raidul aerian.

Potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung, un "raport preliminar" al NATO ar fi conchis că Georg Klein, colonelul aflat la comanda forţelor germane în regiunea Kunduz, a încălcat regulile privind angajamentul forţei internaţionale într-o situaţie care nu prezintă niciun pericol imediat.

NATO a admis că în cadrul operaţiunii au fost ucişi civili, dar mărturiile asupra circumstanţelor producerii bombardamentului şi asupra bilanţului acestuia diferă în mod considerabil.

Reprezentantul Asociaţiei însărcinate cu apărarea intereselor militarilor germani, colonelul Ulrich Kirsch, a cerut, de asemenea, vineri, mai multă susţinere din partea Guvernului pentru cei 4.200 de militari germani staţionaţi în Afganistan.

"Militarii noştri se află în stare de război", a declarat Kirsch, o poziţie care nu este împărtăşită şi de Guvern, care consideră operaţiunea din Afganistan drept o misiune de asistenţă pentru menţinerea păcii.

Colonelul Klein, a cărui misiune în Afganistan se va încheia la sfârşitul lui septembrie, urmează să răspundă întrebărilor Comisiei de anchetă a NATO, dar şi celor formulate de un procuror german, însărcinat să hotărască dacă au fost încălcate regulile operaţionale.

Raidul aerian a antrenat apariţia unei polemici în Germania, cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative.

Dar, în pofida opoziţiei majorităţii opiniei publice privind operaţiunile militare din Afganistan, această polemică pare să fi încurajat o parte dintre germani să facă front comun în faţa criticilor.

Potrivit unui sondaj, realizat miercuri pentru postul de televiziune ARD, circa 57 la sută dintre germani doresc o retragere rapidă a militarilor lor din Afganistan, o diminuare cu 12 la sută faţă de datele din iulie.

Alţi 37 la sută doresc menţinerea acestora în teren, cu 10 puncte mai mult decât în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici