Berlusconi: Magistraţii sunt "cancerul democraţiei"

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a criticat, din nou, magistraţii, afirmând că sunt un "cancer al democraţiei", într-o zi în care sunt omagiate victimele terorismului, între care şi numeroşi judecători.

156 afișări
Imaginea articolului Berlusconi: Magistraţii sunt "cancerul democraţiei"

Berlusconi: Magistraţii sunt "cancerul democraţiei" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorii "sunt cancerul democraţiei noastre. Există, din partea lor, încercări repetate de subversiune", a declarat Berlusconi, într-o pauză, la audierile în cazul Mills, în care este acuzat de coruperea martorului. Următoarea audiere în acest caz a fost stabilită la 16 mai.

Declarându-se victima unei persecuţii judiciare, el a denunţat în special "acuzaţiile nefondate ale procurorilor din Milano, care utilizează dreptul contra celor pe care-i consideră un adversar politic".

Enumerând procedurile împotriva sa, el i-a calificat drept "eroi" pe magistraţii care "au optat să respingă acuzaţiile procurorilor".

În ceea ce priveşte procesul Mills, la care a asistat pentru prima dată, Berlusconi l-a calificat ca "paradoxal, incredibil, cu adevărat suprarealist", pentru că "nu există motivaţie pentru corupţie şi nici dovezi că au fost plătite fonduri, absolut nimic".

El a negat întotdeauna că l-a cunoscut pe avocatul Mills, căruia este acuzat că i-a plătit 60.000 de dolari în schimbul unor mărturii false.

Mills a fost condamnat, în prima instanţă şi în apel, pentru că a primit această sumă, în schimbul unor mărturii false, dar a beneficiat, ulterior, de prescriere.

Înainte de audiere, au avut loc tensiuni între aproximativ 20 de susţinători ai lui Berlusconi şi câţiva apărători ai magistraţilor. Aceştia au depus pancarte şi buchete de flori în memoria celor 26 de judecători ucişi în perioada terorismului, în deceniile '70 şi '80, sau în atentate ale mafiei, la începutul anilor '90.

Fotografii uriaşe cu doi judecători şi un avocat, victime ale terorismului, au fost amplasate pe faţada tribunalului.

De asemenea, pe o banderolă se putea citi "Mulţumim magistraţilor şi poliţiei judiciare pentru că ne-au protejat de Brigăzile Roşii şi atâtea alte pericole, inclusiv cu preţul vieţii".

Aceasta a fost a patra oară când Berlusconi s-a prezentat la Tribunalul din Milano, de la 28 martie, pentru un alt proces, şi până în prezent, după opt ani de absenţă.

În timp ce Berlusconi denunţa magistratura, preşedintele Giorgio Napolitano a comemorat, cu emoţie, moartea a şase magistraţi, în timpul perioadei terorismului, de Ziua Memoriei Victimelor Terorismului.

Lunea trecută, premierul, în vârstă de 74 de ani, s-a prezentat la o audiere preliminară, în cazul Mediatrade, în care este acuzat de o presupusă suprafacturare a drepturilor de emisie televizată. Justiţia urmează să hotărască dacă va avea loc un proces sau nu.

Premierul italian este vizat de trei procese, şi anume, în afară de cazul Mills, cazurile Mediaset şi Rubygate.

Procesul Rubygate, cel mai dificil pentru Berlusconi, deoarece este acuzat că a recurs la serviciile unei prostituate minore şi pentru abuz de putere, a început la 6 aprilie şi urmează să fie reluat la 31 mai. Berlusconi nu s-a prezentat la audierea din 6 aprilie. Contestând competenţa tribunalului, el a declarat, luni, că va merge la viitoarea audiere, dacă va avea loc.

Atât Berlusconi, cât şi presupusa victimă, marocana Karima El Mahroug, neagă teza acuzaţiei, potrivit căreia Berlusconi a plătit de 13 ori în schimbul unor raporturi sexuale cu tânara, pe când aceasta era minoră, în Italia aceasta fiind o infracţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici