Biden vrea un „telefon roşu” cu Beijingul, pentru a evita un posibil conflict

  • Administraţia Biden examinează posibilitatea înfiinţării unei linii telefonice de urgenţă cu guvernul chinez, similară cu aşa-numitul „telefon roşu” dintre SUA şi Uniunea Sovietică din timpul Războiului Rece.
  • „Telefonul roşu” a permis comunicarea directă cu Kremlinul ca modalitate de a evita războiul nuclear.
513 afișări
Imaginea articolului Biden vrea un „telefon roşu” cu Beijingul, pentru a evita un posibil conflict

Biden vrea un „telefon roşu” cu Beijingul, pentru a evita un posibil conflict

CNBC precizează că proiectul este încă la început şi nu a fost prezentat în mod oficial chinezilor, iar administraţia Biden doreşte să dezvolte un instrument de comunicare rapidă care ar putea fi inclus într-un efort mai larg de reducere a riscului de conflict între SUA şi China.

Ideea înfiinţării unei linii telefonice cu Beijingul datează cel puţin din perioada administraţiei Obama, deşi conceptul nu a fost inclus într-o notă de securitate naţională clasificată până în ultimul an al administraţiei Trump, potrivit unei surse anonime.

Oficialii administraţiei Biden au continuat ideea, au spus sursele, dar rămân numeroase detalii de rezolvat, inclusiv dacă chinezii ar fi de acord să folosească dispozitivul. Au existat de mult probleme cu asigurarea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului în ceea ce priveşte problemele urgente, au declarat pentru CNN actuali şi foşti oficiali americani. Natura sistemului politic chinez implică faptul că majoritatea contactelor, dincolo de angajamentul la nivel de lider, sunt descurajate.

O linie telefonică similară cu China există deja la Pentagon şi se presupune că este utilizată exclusiv pentru chestiuni militare, dar în cazuri foarte rare.

„Avem o linie de asistenţă telefonică. Este cunoscut faptul că, de câte ori am folosit-o, am sunat într-o cameră goală ore în şir", a declarat recent Kurt Campbell, coordonator senior al National Security Council Indo-Pacific, în timpul unei conversaţii despre diplomaţia SUA-China şi Taiwan.

Oficialii Departamentului de Stat şi ai Consiliului de Securitate Naţională încă lucrează la modul în care ar funcţiona tehnic dispozitivul, au declarat surse pentru CNN. Următorul pas ar fi dezvoltarea conceptului general şi transformarea acestuia în planul de angajament al administraţiei Biden cu China. Apoi, dispozitivul ar avea nevoie de aprobarea Casei Albe şi a oficialilor chinezi înainte de a fi implementat.

În timp ce „telefonul roşu” dintre SUA şi Rusia a fost privit ca un instrument util care a sporit comunicarea în timpul Războiului Rece, eficacitatea sa recentă este discutabilă. De exemplu, administraţia Obama a folosit linia directă către Kremlin pentru a avertiza Rusia să nu intervină în alegerile din 2016 din SUA, un avertisment care nu a fost luat în seamă.

Eficacitatea unei linii telefonice cu China ar depinde în mare măsură de angajamentul Beijingului de a o utiliza şi de a o pune într-o poziţie în care Xi ar avea acces regulat la aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici