Video Bilanţul victimelor incendiilor din Grecia a ajuns la 61 (VIDEO)

Grecia era în continuare devastată de incendii duminică noapte, când pompierii au anunţat că bilanţul victimelor înregistrate până în prezent a ajuns la 61, relatează AFP

1 afișare

Autorităţile au declarat stare de urgenţă pe tot teritoriul ţării şi trei zile de doliu naţional în memoria victimelor.

Majoritatea victimelor (57 de persoane) au murit în vestul Peninsulei Peloponez. Prestigiosul sit arheologic de la Olympia, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial al Umanităţii, a fost salvat din calea flăcărilor în ultimul moment. "Situl a fost salvat", a declarat, duminică seară, ministrul grec al Culturii, Giorgios Vulgarakis.

Focul s-a extins către Arcadia, în centrul Peninsulei Peloponez, ameninţând, duminică seară, un alt monument antic, templul de la Bassae construit în secolul V înainte de Hristos şi aflat, de asemenea, pe lista patrimoniului UNESCO.

Circa 1.000 de pompieri, asistaţi de 425 de militari şi 16 avioane şi elicoptere, erau implicaţi în operaţiunile de stingere a incendiilor din Peloponez. Echipele de intervenţie elene sunt asistate de patru avioane-cisternă şi 60 de pompieri francezi, 30 de pompieri ciprioţi şi un avion italian.

Serbia, Israel, Slovenia, Spania, România, Germania, Norvegia, Olanda şi Austria au promis, de asemenea, ajutor autorităţilor elene. Atena a solicitat ajutorul Statelor Unite şi a Rusiei.

Locuitorii şi turiştii din regiune s-au refugiat pe zonele de costă şi pe plaje iar circa 40 de sate au fost evacuate. Autorităţile le-au furnizat locuitorilor evacuaţi circa 1.000 de corturi şi au promis acordarea de ajutoare financiare.

Premierul elen conservator Costas Karamanlis a denunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, originea criminală a noilor incendii. "Faptul că atâtea incendii s-au declanşat în acelaşi timp în atât de multe locuri nu poate fi o simplă întânplare", a declarat acesta.

Ministrul Ordinii Publice a promis, duminică seară, acordarea unei recompense de un milion de euro "oricui va oferi informaţii ce vor conduce la descoperirea şi arestarea persoanelor aparţinând unei organizaţii criminale şi care sunt responsaibili pentru aceste incendii".

Poliţia a arestat, începând de vineri, zece persoane suspectate că ar fi declanşat intenţionat sau din neglijenţă mai multe incendii

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici