Bin Salman se distrează pe seama lui Biden şi îl regretă pe Trump

Wall Street Journal relatează că prinţul saudit s-ar distra cu oamenii săi pe seama preşedintele=ui Statelor Unite, ironizându-i gafele, în timp ce relaţiile dintre Washington şi Riad sunt la cel mai scăzut nivel istoric.

5659 afișări
Imaginea articolului Bin Salman se distrează pe seama lui Biden şi îl regretă pe Trump

Bin Salman se distrează pe seama Biden şi îl regretă pe Trump

Prinţul saudit Mohammed Bin Salman s-ar distra cu consilierii săi care îl batjocoresc pe Joe Biden pentru „gafele lui şi pentru slaba lui acuitate mentală”, cel puţin aşa susţine Wall Street Journal într-un articol publicat marţi, 25 octombrie.

Bin Salman, în vârstă de 37 de ani, liderul operaţional al Arabiei Saudite, nu ar fi avut cuvinte de apreciere pentru Biden de mult timp, mai precis de când actualul preşedinte american era adjunctul lui Barack Obama. „A fost mult mai bine când am avut de-a face cu Donald Trump”, a adăugat el, potrivit cotidianului din New York.

Relaţiile dintre Washington şi Riad sunt probabil la cel mai scăzut nivel istoric. Atât de mult încât consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a făcut cunoscut că, imediat după alegerile de la jumătatea mandatului (marţi, 8 noiembrie), Biden va propune Congresului „revizuirea relaţiilor strategice cu saudiţii”.

Preşedintele SUA a criticat dur recenta decizie a OPEC+, susţinută de Arabia Saudită, de reducerea bruscă a producţiei de petrol, cu două milioane de barili pe zi mai puţin. O mişcare care a menţinut preţul ţiţeiului la cote ridicate, cu un dublu efect: alimentarea inflaţiei în Occident şi suflu pentru exporturile ruseşti, cu resurse financiare pentru Vladimir Putin.

În realitate, relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită erau deja foarte tensionate. Biden a avut în campania electorală tema prin care cerea liderilor saudiţi să dea socoteală pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, pusă la cale, potrivit CIA, de Bin Salman.

Mai mult, în ultimele luni, administraţia americană i-a cerut prinţului, în mod repetat, să izoleze Rusia din punct de vedere economic şi politic. Dar Bin Salman a menţinut o poziţie echidistantă, pretinzând dreptul de a sprijini Kievul, dar în acelaşi timp continuă să facă afaceri cu Moscova. În iulie trecut, Biden l-a întâlnit pe prinţul moştenitor la Jeddah. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici