Binali Yildirim, premier turc: Turcia va juca un rol mai activ în Siria, în următoarele şase luni

Turcia va juca un rol mai activ în conflictului din Siria, în următoarele şase luni, cu scopul de a împiedica divizarea acestui stat pe criterii etnice, a declarat sâmbătă prim-ministrul turc, Binali Yildirim, potrivit Reuters.

1694 afișări
Imaginea articolului Binali Yildirim, premier turc: Turcia va juca un rol mai activ în Siria, în următoarele şase luni

Binali Yildirim, premier turc: Turcia va juca un rol mai activ în Siria, în următoarele şase luni (Imagine AFP)

De asemenea, Yildirim a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar putea avea un rol în conducerea interimară, însă nu trebuie să se implice în modelarea viitorului Siriei.

După mai bine de cinci ani de la început, conflictul din Siria a căpătat o dimensiune etnică tot mai pronunţată, grupările kurde confruntându-se în mod periodic cu rebelii majoritar arabi pentru controlul unor regiuni.

Turcia se teme că o consolidare a controlului kurd în nordul Siriei va încuraja mişcarea de insurgenţă kurdă din sudul Turciei.

"Este o situaţie nouă (...) Este clar că guvernul (sirian) a înţeles că structura pe care kurzii încearcă să o formeze în zona de nord (a Siriei) a început să devină o ameninţare şi pentru Siria," a declarat Yildirim, după ce avioane de luptă siriene au desfăşurat mai multe raiduri aeriene la Hassake împotriva kurzilor, relatează agenţia de ştiri AFP.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici