BIOGRAFIE - Cine este viitorul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk: Un tehnocrat devenit agitator şi unul dintre liderii mişcării care a dus la destituirea lui Ianukovici

Arseni Iaţeniuk, desemnat miercuri pentru funcţia de premier al Ucrainei, este un jurist şi un economist cu o ascensiune politică meteorică, impunându-se drept unul din liderii mişcării care a dus la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici.

1267 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE - Cine este viitorul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk: Un tehnocrat devenit agitator şi unul dintre liderii mişcării care a dus la destituirea lui Ianukovici

BIOGRAFIE - Cine este viitorul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk: Un tehnocrat devenit agitator şi unul dintre liderii mişcării care a dus la destituirea lui Ianukovici

El este perfect conştient de dificultăţile care îl aşteaptă, declarând că persoanele care vor accepta să intre în noul Guvern "vor salva ţara, dar totodată vor comite un suicid politic", deoarece vor fi nevoiţi să ia decizii politice "extrem de nepopulare, dar necesare".

Nominalizarea sa a fost anunţată miercuri seara în Piaţa Independenţei din Kiev, ocupată în decursul ultimelor trei luni de mii de manifestanţi.

În vârsă de 39 de ani, Arseni Iaţeniuk a fost deja ministru al Economiei şi al Afacerilor Externe. El a adoptat o poziţie fermă în criza politică, refuzând chiar propunerea preşedintelui destituit Ianukovici de a ocupa postul de premier.

Marţi, el a cerut Parlamentului să voteze o rezoluţie pentru ca Ianukovici să fie judecat de Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, evocând "o putere bazată pe corupţie şi omucideri".

La Parlament, Arseni Iaţeniuk, cu ochelarii săi mici, cravatele şi costumele impecabile se remarcă printre ceilalţi lideri ai mişcării de contestare, care au o ţinută mai neglijentă.

- Imaginea de "bancher intelectual"

Mai puţin cunoscut publicului din străinătate în comparaţie cu fostul campion la box Vitali Kliciko, un alt lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, are imaginea unui "bancher intelectual", potrivit săptămânalului Focus.

Ministru al Economiei în perioada 2005-2006, apoi pentru scurt timp ministru de Externe în 2007, el a negociat intrarea Ucrainei în Organizaţia Mondială a Comerţului şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană.

O experienţă ce ar putea fi preţioasă pentru Ucraina, aflată în pericol de faliment. Potrivit ministrului ucrainean interimar de Finanţe, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani.

"De la independenţa sa, Ucraina nu a cunoscut o astfel de catastrofă economică şi politică. Avem nevoie de ajutor financiar urgent din partea partenerilor noştri europeni şi trebuie reluat imediat programul de cooperare cu FMI", subliniat luni Iaţeniuk.

Originar din Cernăuţi, acest jurist şi economist de profesie, a devenit în 2001 ministru al Economiei în Crimeea, republică autonomă rusofonă în componenţa Ucrainei.

După o trecere prin Banca centrală, "revoluţia portocalie" l-a propulsat în 2005 în postul de ministru al Economiei. În 2007, Iaţeniuk a fost şeful diplomaţiei ucrainene timp de câteva luni, afişând poziţiile sale pro-occidentale şi dorinţa de a economisi bani: presa anunţa că el deseori zboară cu avioane simple, ci nu private, pentru misiunile sale oficiale.

Aflat apoi în fruntea Parlamentului, el devine al doilea om în stat.

Candidat la preşedinţie în 2010, el obţine 7 la sută din voturi şi refuză propunerea învingătorului Viktor Ianukovici de a se alătura Guvernului.

Doi ani mai târziu, partidul său, Frontul pentru Schimbare, decide să se desfiinţeze pentru a se alătura la Batkivşcina (Patria), formaţiunea Iuliei Timoşenko a cărei conducere o preia începând din 2011, când simbolul "revoluţiei portocalii" şi fosta şefă de Guvern este încarcerată.

Arseni Iaţeniuk este căsătorit şi are doi copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici